2007-05-04

Nackdelen med pressmeddelanden och justitieministerns förhastade analys

SvD och DN referererar ett pressmeddelande om straffmätning som sänts ut av Åklagarmyndigheten. Rapporten är viktig men för att få uppmärksamhet väljer Åklagarmyndighen att lyfta fram en liten detalj. Så är brukligt när man skriver pressmeddelanden och detaljen handlar om att man funnit att kvinnor generellt döms till lägre straff. Svenskans redaktör tycker uppenbart att denna uppgift är så viktig att hon väljer att nämna den omedelbart i ingressen.

Beatrice Ask halkar med tungan
Vidare frågar man justitieminister Beatrice Ask som något förhastar säger att kvinnorabatten inte rimmar så bra med att alla ska vara lika inför lagen. Så kan man ju tycka men som justitieminister måste man nog utgå från att det finns objektiva skäl till just ett sådant påstående. Alla ska vara lika inför lagen och det kan faktiskt innebära att kortare straff för kvinnor.

Justitieministern borde inte ha gått i fällan och dragit förhastade slutsatser. I stället borde hon ha inväntat kriminologernas kommentarer. Den snabba men osäkra kommentaren är följden av att en myndighet väljer att lyfta fram en detaljuppgift bara för att få medialt genomslag. När väl media skriver är analysen och slutsatsen klar.

Mäns brott är ett större problem än kvinnors påföljder
Jag tycker det är tragiskt att misstänkliggöra domstolarnas hantering av kvinnor. Om dessa skulle dömas till lindrigare påföljder är detta problem en bagatell jämfört med det gigantiska problemet att män är så kraftigt överrepresenterade när det gäller kriminalitet.

Åklagarmyndighetens kartläggning som pdf

Andra bloggar om:

Inga kommentarer: