2007-05-01

PetimäterPer 2

Flera gatlopp i Stockholm utropar TT i rubriker i både SvD och DN efter att ett "entusiaster" spärrat av vägar i Stockholm och kört street race. Något som faktiskt förekommit i större eller mindre utsträckning i 60 år men som givetvis inte kan försvaras

Detta är street race men inte gatlopp. Gatlopp var ju ett militärt disciplinstraff där den skyldige med bar överkropp sprang mellan två led av soldater och tog emot slag spön eller käppar från varje soldat. Före 1734 fanns detta straff som allmänt straff i Sverige och 1812 avskaffades det i det militära.

Förra året spärrades till exempel Nynäsvägen av i höjd med Skogås och en ambulans under utryckning blev stående i köerna. -Ge oss en bana, var kommentaren från en av deltagarna. Jag tvivlar på att det är lösningen. Mitt svar är enkelt. Det finns hobbies man inte kan ägna sig åt hur intresserad man än är. Drag racing däremot är helt okej och jag hoppas att de som körde på Tullinge Raceway hittat en ny plats.

I augusti förra året kördes ett lagligt och därmed säkrare street race i Linköping skrev Corren den 22 augusti 2006. Bra initiativ och heder till arrangörerna.

Mer PetimäterPer
Skogsbruk skövlar kulturminnen

UPDATE: JAg noterar att även Gycklargruppen upprörs av den felaktiga användningen av ordet gatlopp: Gycklargrvppen skriver:
WTF licsom jaevla ordwrängare och sopprötther i framthiden! Gatlopp äär ein
trefligh medeltida bestraffningsform, icke en täfling mellan hästlösa
plåtwagnar! Gör bättring!
Bra rutet Gycklargruppen. :-). Men WTF är också en jaevla ordwrängarförkortning så tillvida det inte uttyds: Whvadh tuusan fathas

4 kommentarer:

Anonym sa...

I Östersund har vi haft lagliga street race två sessonger nu. Allting anordnas av bland annat JMK (Jämtlands motorklubb). Det har gjort att det har minskat med iligala street race utnaför stan trots få tillfällen med lagliga street race.

Per Westberg sa...

Bra med folk som gör något konstruktivt.

Anonym sa...

"-Ge oss en bana, var kommentaren från en av deltagarna. Jag tvivlar på att det är lösningen."

Missar jag något i ditt resonemang när du sedan både i inlägget och kommentaren hyllar initiativet med att ge streetraceungdomarna banor?

Jag tvivlar på att det är HELA lösningen, men det är helt klart ett steg på vägen och det är beundransvärt på det sättet att även streetracarna blir sedda. Det handlar om att bli sedda, att få legitimitet för det man gör, och det får man via en bana. Det kommer alltid finnas de som vill leka katt och råtta med polisen och hitta på diverse olagligheter, men kan man få bort 40-60% via att bygga en bana och rädda några människors liv på att ambulanser under utryckning kommer ut snabbare, är det inte värt det då?

Per Westberg sa...

Ja du missar poängen.

Uttrycket ge oss en bana är ganska nonchigt och ett ganska dåligt svar på frågan om det faktum att man hindrat ett utryckningsforum.

Det är ingen som ger någon någonting och att säga: "ge oss" vittnar om att man inte är beredd att göra något själv. Allt ska serveras. Den som säger så är nog inte tillräckligt påläst för att förstå att organiserade street race kan vara ganska dyra tillställningar eftersom motortävlingar är förenade med omständliga procedurer och arrangemang.