2007-05-27

Sverige skulle bomba i Sovjet

På SvD Brännpunkt har i veckan ägt rum en debatt om Ryssland och gasledningen i Österjön.

Först ut är den folkpartistiske riksdagsmannen Carl B Hamilton som under rubriken "Sverige har inget intresse av ryska oljetankers" argumenterar för att Sverige måste förmå Ryssland att göra upp med Vitryssland, Polen, Lettland och Litauen för att bygga oljeledningar till västeuropa. Hamilton menar på goda grunder att flera tankers i Östersjön och en gaspipeline på Östersjöns botten är dåliga alternativ.

Därefter går den förutvarande försvarministern Thage G Peterson (s) ut med en uppmaning om samarbete med Ryssland då han hävdar att alltför mycket i debatten kretsat kring Ryssland som ett eventuellt militärt hot. Peterson anför:
Den svenska försvarsmakten vill speciellt bevaka den pump- och underhållsstation som planeras i Östersjön, så att inte ryssarna använder den som en plattform för militärt spioneri på Sverige. Det är också att riva upp gammalt rysshat.
Den moderate ledamoten i försvarsutskottet, gotlänningen, Rolf K Nilssons kontrar med artikeln "Rysk militär intar Östersjön". Nilsson konstaterar att Rysslands demokrati är bräcklig och att landet vid flera tillfällen utsatts för terrorangrepp. Risken är stor att att så även kan ske när det gäller gasledningen och detta medför indirekt ett hot mot Sverige. Tage G Peterson replikerar samma dag och hävdar att samtal måste föras. Han förklarar att han alltid tagit avstånd från den gamla kommunistregimens våldsideologi. Petersons slutord lyder:
Min alliansfria fredslinje har jag kombinerat med ett starkt svenskt militärt försvar. Det var dumt att avmilitarisera Gotland!
Jag läser att både Rolf K Nilsson och Peterson ser behov av en säkerhetspolitisk analys och att ett militärt hot läses in i förhållandet till Rysslands starka Östersjöintressen.

Om man ska lära av historien är det värt att ta del av en rapport som försvarmakten släppte i fredags då man offentliggjorde rapporten om den nedskjutna DC 3:an 1952. En detalj i denna utredning (motivet till signalspaningen) har hitintills endast reellt uppmärksammats i Göteborgsposten (Sverige skulle bomba i Baltikum).
Om Sovjet anföll Sverige skulle svenskt stridsflyg svara med att angripa bland annat "motståndarens hemort, främst industrier, befolkningscentra och kommunikationer. Även flygbaser i Baltikum skulle bombas".- Det är ingalunda otänkbart att i framtiden ett krig mellan en stormakt och en liten stat kan avgöras genom enbart hemortsbekämpning, skriver förre flygvapenchefen B.G. Nordenskiöld i rapporten från 1945.
Scenariot från 1945 kan givetvis avfärdas som utfall för rysskräck. Men sett med de baltiska ländernas ögon är nog förhållandet annorlunda.

Läs mer på Signalspaning gav bombmål i Sovjet

Andra bloggar om:

6 kommentarer:

Anonym sa...

Med all respekt för Ryssland har jag svårt att se varför omvärlden ska vara snällare mot Ryssland än Ryssland är mot omvärlden. Vad som här är alarmerande är den sakliga tomheten i Thage Petersons argumentation. Han anför bara ett helt vagt och abstraherat känslotänkande, ingenting annat. Att socialdemokratin släpper fram dylik torftighet signalerar inre förfall, och det är om något ett allvarligt säkerhetsproblem för landet.

Sverige ligger i spänningsfältet mellan USA och Ryssland, vilket rationellt motiverar rysk expansion för den kompetente realpolitikern Putin. Och så sitter dendär Petersson och bara flummar! Bedrövligt.

Anonym sa...

Militärt spioneri från Ryssland på Sverige !?.Ja då jag gjort min värnplikt som stridsvagns förare och fått reda på att Sverige skulle kunna intas millitärt på (ett visst antal timmar) så förstår jag inte vad detta spioneri skulle vara bra för !?.

Inkommande mål kl 300.

Christoffer Willenfort sa...

Det är inte ryssskräck att konstatera att
1) ryssland är inte en stabil demokrati och rör sig mot diktatur.

2) historiskt sätt så brukar diktaturer vara opålitikga att sammarbeta med.

3) Ryssland har ett flertal gånger använt "energivapnet" i utrikespolitiken.


Samtliga dessa tre argument talar MOT att låta ledningen byggas.
(sen ska vi addera miljö, säkerhet, ekonomi osv.)

Anonym sa...

расисты, сходите дёрните 100 граммов, может мозги остынут

Per Westberg sa...

Här ovan läser vi:
Rasist, ta hundra gram (vodka) så kanske hjärnan fungerar bättre.

Anonym sa...

Grattis Sverige på Nationaldagen!
Älskar er trots allt mina gulliga arvfiender!