2007-07-06

SHR är i alla fall ingen bluff

När jag går på lokal kollar jag två saker på entrédörren.

1. Att det finns en giltig SHR-dekal.

2. Att de tar Master Cardkort.

Genom att konstatera att restaurangen är med i arbetsgivarorganisationen SHR - Sveriges Hotell och Restaurangföretagare vet jag att krogen har kollektivavtal och är allmänt hyggligt seriös både vad gäller att betala skatter och sköta hygienen.

Nu berättar SvD om en ny kvalitetsmärkning som SHR menar är en bluff. För 1 995 kronor får restaurangen märkningen "Fräsch lokal". -Det är inget annat än trams. Märkningen motsvarar inte något som svenska myndigheter har godkänt, säger utbildnings- och branschchefen Leif Holmström på SHR.

- Jag förstår inte vad som är så oseriöst med oss. Varför är vi en bluff? säger Mattias Fahlström som driver företaget SLLRO och slår ifrån sig kritiken.

Men visst är en bluff.

Bara det faktum att ett kommersiellt företag kallar sig Svenska livsmedelslokalers riksorganisation (SLLRO) talar för att det liknar bluff. Varför ge intrycket att man har en särskild status genom att i firman hänvisa till begreppet "organisation"?

Kollar man in företagets webbplats möts man bland annat av sidor som lovar: Här kommer SLLRO att publicera alla fräsch märkta serveringslokaler i Södra Sverige inom kort

Givetvis handlar det om personer som vill tjäna pengar på komplexiteten att driva en restaurang. Men som kunder bör vi nog förlita oss på restaurangernas egenkontroll baserad i EU:s livsmedelslagstiftning och kommunernas kontroll.

Inga kommentarer: