2007-07-05

Wrestling

UPDATE: Aftonbladet skrev om denna tragiska händelse den 26 juni

Eftersom en av familjemedlemmarna är intresserad av den i mina ögon något egendomliga men ändå fascinerande showformen wrestling försöker även jag hålla koll på vad som händer i denna så kallade brottningsgren. Eftersom matcherna är förutbestämda av promotorn är det knappast idrott vi talar om. Möjligen är det en särskild form av koreograferad drama vi ser i wrestlingringen.

Naturligtvis måste jag, i likhet med min negativa inställning till boxning, även vara kritisk mot wrestlingen eftersom den uppenbart i många stycken innehåller moment där skador premieras. Exempelvis använder man sig inte av låtsasblod utan i stället får deltagarna skära sig med rakblad i pannan och därigenom framkalla blod.

Mord och suicid i wrestlingens fotspår
De senaste veckorna har tidningsspalterna här i USA fyllts med tragiska reportage om wrestlingens baksida. Den kanadensiskfödde mästaren Chris Benoit hittades död den 25 juni. Dygnen innan hade han dödat sin hustru genom strypning och därefter den sjuårige sonen. Benoit hade sedan sänt SMS till några vänner där han uppgivit sin "fysiska adress" varpå han på ett spekulativt sätt tagit sig av daga i det egna gymet genom att strypa sig med hjälp av en träningsmaskin.

Spekulationerna om bruk av anabola stereoider går nu höga samtidigt som wrestlingbranschen försöker framställa bilden av ett skakigt äktenskap och en son med det autistiske syndromet Fragile X. Bland de bisarra bilderna har det förekommit uppgifter som gjort gällande att Benoit gett anabola stereoider till sonen så att denna skulle växa.

I samband med den kriminaltekiska undersökningen visade det sig att det publicerats uppgifter på engelska Wikipedia som berättade att Benoir mördat sin hustru 14 timmar innan hennes kropp hittats och alltså inskrivna efter att Benoit tagit sitt eget liv. (Artikeln om Nancy Benoit)

De senaste dagarna har dock en person trätt fram och berättat att han skrivit om rykten han hört men som givetvis var tagna ur luften.

Men en absurd historia är det och nu återstår att se om den amerikanska opinionen fortsatt kommer att granska wrestlingen baksidor.

ABC News har en artikel som handlar om hur barn kan reagera när deras hjälte dör under sådana här omständigheter. Klicka här

Chris Benoit på Svenska Wikipedia

Andra bloggar om:

Inga kommentarer: