2008-07-27

DN:s kabinett - Nej tack


Foto: Infrastrukturminister Åsa Torstensson, fotograf Anders Qwarnström, http://www.regeringen.se/
DN:s ledare idag uppmanar statsminister Fredrik Reinfeldt att göra en regeringsombildning för att kunna återta initiativet i politiken och vända opinionen.

Givetvis vet ledarredaktionen vad som ska göras och har väl förmågan att synas i media som någon form av likare när man hissar eller dissar.
Men på en punkt är man nog totalt ute och cyklar. DN tycker nämligen att Reinfeldt ska kalla förre ABB-chefen Percy Barnevik som infrastrukturminister. DN beskriver honom med orden att han kan infrastruktur, att han är exekutiv och att han har visioner.

Ja nog har han visioner. Han medverkade ju till överenskommelser där han och efterträdaren Göran Lindahl fick pensioner och bonusar som skakade om balansräkningen i ABB. Och visst är han exekutiv vilket han visade när han betalade tillbaka 548 miljoner till företaget SIC!.
Även om han, med kniven på strupen, betalade tillbaka eller avsade sig en himla massa pengar tvivlar jag på att hans tidigare kritiker bland politiker, näringslivet och Aktiesparararna har backat från sina tidigare negativa omdömen.

Nej jag tror nog Reinfeldt gör bättre i att behålla Åsa Torstensson. Hon har i alla fall en sak gemensamt med Barnevik. De kommer båda från Bohuslän och hon är inte symbolen för girighet.

Inga kommentarer: