2008-07-28

Bankeryds DDR?

Borgerliga ledarsidor är alltigenom kritiska till det kristdemokratiska förslaget om att införa en civilkuragelag. DN använder begreppet Lex Stålmannen om detta populistiska vallöfte. Ledarsidorna talar om gränsdragningsproblem, motsatt effekt och övertro till lagstiftning som medel att påverka attityder. Min egen point är att det redan idag finns ett flertal lagar på området men att kunskapen om dessa bland allmänheten är minimala. Läs- Lex Stålmannen finns redan. Det hade varit bättre om klagokören kommit i samband med valrörelsen. Då hade lagförslaget hamnat i byrålådan.

Idag är det Svenskans Paulina Neuding som kritiserar lagförslaget och igår var det Expressen som på ledarplats skrev under rubriken Bankeryds DDR?. Nog överdriver Expressen lite när man talar om DDR. Här handlar det faktiskt om att vi är eniga om att vi vill att människor ska anmäla brott och om möjligt ingripa. Att snacka om DDR är därför helt fel. Något man inte ska skylla Hägglund för. Men Expressen skriver ändå relevant:

Steget från kristdemokraternas idé om ett schystare Sverige till ett angiverisamhälle är mindre än vad man kan tro. För när lagstiftningen ska skrivas lär det bli så gott som omöjligt att göra de nödvändiga gränsdragningarna.

Vi behöver mer civilkurage. Fler som vågar stå upp och säga ifrån, oavsett om det handlar om när brott begås eller när någon far illa på jobbet eller i skolan. Men vissa värden - hur viktiga de än är - kan inte lagstiftas fram. Om fler politiker - både till höger och till vänster - talade om behovet av civilkurage skulle det göra betydligt mer nytta än en genuint korkad lag.

Även Skånska Dagbladet är på ledarplats kritisk till lagen. Så är också Blekinge Läns Tidning kritisk

Peter Ahltin och Inger Davidsson debattartikel i Aftonbladet den 16 juni 2008

Bloggar om ,

Inga kommentarer: