2008-07-19

Ny teknik kräver pressetisk diskussion

Läs även mitt inlägg den 20 juli - Ge brottsoffer en pressekreterare
UPDATE: Den 23 juli berättar DN att stora delar av den så kallade slasken lämnas ut när förundersökningen om två mord på barn i Arboga offentliggörs under onsdagen. Anders Pommer, en av polisens förundersökningsledare i Arbogamålet, säger att polisen ändrat förhållningssätt till slasken sedan en tid tillbaka, enligt DN.

Frågan är om det inte behövs en debatt om pressetik nu när media tar del av allmänna handlingar från myndigheter på elektroniskt media. Särskilt filmade inslag och bilder kräver noggranna överväganden innan publicering.

Den svenska offentlighetsprincipen innebär att envar har rätt att ta del av allmän handling på plats hos myndigheten. Man har även rätt att mot fastställd avgift ta del av avskrifter. För statliga myndigheter gäller en självkostnadsprincip enligt avgiftsförordningen.Det finns ett förslag om att göra lagen teknikneutral och att man kanske ska ha rätt att ta del av handlingar även i elektronisk form men om jag inte är felunderrättad har detta inte realiserats ännu. En myndighet har, möjligen med de begränsningar som kan uppkomma genom personuppgiftslagen, dock möjlighet att lämna ut uppgifter i elektronisk form och så sker i stor utsträckning. Inte minst lämnar man ut handlingar via fax. Detta är givetvis bra.

Förundersökningen nmot Christer Pettersson
Jag minns att regeringen gick in med ett särskilt beslut för att inte dåvarande åklagarmyndigheten i Stockholm skulle behöva ta betalt med astronomiska belopp när det gällde att tillmötesgå medias intresse av förundersökningen mot Christer Pettersson i åtalet för mordet på statsminister Olof Palme. Den enda videosekvens som publicerats från denna förundersökningen var den illustra figureringen med pundaren omgiven av civiklädda polismän.

Enligt 16 § avgiftsförordning (1992:191) 16 § gäller att om en beställning av allmän handling på papper omfattar tio sidor eller mer, skall avgift tas ut för kopior. Avgiften för en beställning av tio sidor är 50 kronor. För varje sida därutöver är avgiften två kronor. Myndigheten får besluta om undantag om det finns särskilda skäl.

En förundersökning på 4 000 sidor skulle sålunda kosta 6 230 kronor vilket naturligtvis inte är acceptabelt.

Ny teknik ger ny tillgång till material
Med ny teknik blir det allt vanligare att material lämnas ut i annan form. Det är naturligt att polisen lämnar ut cd-skivor med pdf-dokument för att underlätta för media att rapportera. Men samtidigt innebär det ett särskilt ansvar för medierna. När det gäller förundersökningen i målet mot dubbelmördaren Anders Eklund tror jag att förundersökningen finns på fem cd-skivor och att dessutom finns skivor som innehåller filmad bevisning och förhör.

Det är givetvis viktigt att media kan granska polisens arbete genom att ta del av förundersökningarna men samtidigt innebär det lättillgängliga elektroniska materialet vissa risker och oetiska beteenden.

Vi har nu i media det sista dygnet överösts med filmade videoförhör och bilder från husrannsakningar. Bilder som är starka men som knappast fyller något annat syfte än som rent spekulativa och sensationsskapande. Tvärtom är dessa publiceringar ofta rent kränkande för de som personligen drabbbats av brotten.

Tekniken gör att journalister snabbt kan plocka fram material med så kallat nyhetsvärde. Det blir enkelt att göra ett redaktionellt material genom att klippa och klistra ur förundersökningens elektroniska dokument. Filmade delar av förundersökningen läggs ut på webben men priset är högt. Det är dags för en pressetisk diskussion. I vågskålen ligger givetvis att mindre övertänkt publicering kan resa krav på insynen i förundersökningar inskränks.

Vi ser här hur de klassiska rättegångsbevakningen förskjuts i tiden och detaljerna i förundersökningen, hur irrelevanta de än kan te sig, står i förgrunden. Huvudförhandlingen blir en repetition. Vi måste komma ihåg att skuldfrågan avgörs i en domnstol. I domstolen gäller en omedelbarhetsprincip. Det är vad som åberopas av åklagaren och försvaret under rättegången som har egentlig relevans. Hur det ser ut i Eklunds lägenhet eller om polisen låtit förhöra ett medium är sannolikt fullständigt irrelevant. Därmed medverkar nyhetsrapporteringen till att fjärma sig från vad som händer under rättegången.

Ytterligare en fara med en alltför ivrig publicering av detaljer i förundersökningen är att polis och åklagare kan komma att gallra mer i förundersökningsmaterialet. Ett sådant utrymme finns när det gäller material som inte ligger till grund för åtalsbeslutet. Detta är i sig ett hot mot den så kallade objektivitetsprincipen som ju innebär att man i förundersökningen även ska utreda sådan som talar till den misstänktes fördel.

Med förvåning ser jag hur även morgondrakarna faller in i excessen över förundersökningen. Ledarskribenten Pulina Neuding på Svenskan skriver till exempel en fullständigt intestägande text under ledarplats på webben. Det är inte utan att man sakanar tjänstlediga Maria Abrahamsson som ändå brukar skriva utifrån en juridisk synvinkel med politiska poänger.

Läs mer på bloggen Englas mamma

AB, AB, AB, Expressen, Expressen

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

1 kommentar:

Tuneld sa...

Jag håller med om att det krävs en diskussion om pressens etiska aspekt vid sådana här tillfällen.
Att publiceringen av bilder från Eklunds lägenhet bryter mot de pressetiska reglerna är det ingen tveka om.