2008-07-21

Titel är viktigt på flyget eller...

Här kommer en spaning.

När man bokar flygbiljetter på Lufthansa ska man skriva in titel. De allra flesta är väl Mr. eller Ms. Men på tyska flygplan är det uppenbarligen också intressant med några fler kategorier eller vad sägs om Mr. Prof. Dr.

Jag trodde alla professorer hade doktorsgrad men jag har å andra sidan aldrig blivit riktigt klok på tyskarnas akademiska titlar. Men engelsmännen är ett strå vassare och på British Airways får man upp följande förslag:Varför kvinnor ska kunna välja både Mrs, Miss eller Ms har jag aldrig hajat. Att det finns en doktor i kabinen kan väl vara bra att veta men en Doctor of Philosophy lär väl inte vara till direkt hjälp om någon drabbas av yrsel eller bröstsmärtor.

Självklart måste man vara artig och inte säga du till den som är Sir eller Dame. Och har högadeln i form av Lord eller Lady satt sig i ekonomiklass vet man att samhället håller på att rasa samman.

Att det finns en kyrkoherde / pastor (Rev. - reverend) bland passagerarna kan nog vara bra om kapten och styrman vil bikta sig på flightdeck.

Men vad är det för Captain man så hett eftertraktar i passagerarlistan. Är det inte okej med en vanlig Flight officer (styrman) som kan hjälpa till vid landning? En Captain kan ju annars var en helt vanlig kapten i armén eller något så fint som en captain (motsvarar kommendörkapten) i Royal Navy för att inte tala om en Captain i US NAvy vilket väl är en kommendör.

Något egendomligt med denna titelsjuka.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, i Tyskland och framför allt i Österrike är det viktigt med akademiska titlar. Alla professorer är inte doktorer eftersom titeln också kan delas ut till andra förtjänta medborgare, ofta skådespelare, sångare eller andra artister. (Vet man i Sverige exempelvis vem Professor Udo Jürgens är ? - en gammal schlagersångare som en gång vann melodifestivalen för Österrike.)

Men har man gjort akademisk karriär skall det också märkas och då blir det t.ex. "Professor Doktor." Har man två doktorgrader är man "Doktor Doktor", vulgo "Doppeldoktor". En känd publicist i Wien var t.o.m. "Doktor Doktor Doktor."

Nu kan man ju tycka att det här är löjligt och speciellt fånigt blir det ju om man lägger till ett engelsk "Ms" eller "Mr" framför. Och i vårt (ert) du och tjenissamhälle givetvis otänkbart. ("Kom inte och tro att dina åsikter om klimatförändringen är bättre än mina bara för att du är klimatologie doktor och jag en enkel rörmokare!") Men det är ju också ett sätt att visa respekt för den som faktiskt åstadkommit något som inte är alldeles enkelt, (vilket i sig naturligtvis är djupt odemokratiskt och krängkande...)

Vänligen

Bengt O. M. Sc. Econ, Diplomvolkswirt, Ministerialrat a.D. ;-)

Per Westberg sa...

Aha
Nu fattar jag det där men prof dr. Jag tänkte inte på att det nominella professorer. Och så har vi ju doktor honoris causa också.

Men jag fattar ändå inte urvalet av titlar. Var är överstarna och kammarherrarna? För att inte tala om hovrättsråden och rådmännen.