2007-03-15

Aftonbladet förlöjligar hemlösa

Den 4 mars fanns en insändare i nättidningen Sourze som uppgav att mellan fem och tio av Situation Stockholm AB:s försäljare avlidit. Situation Stockholm är en tidning som säljs av hemlösa och syftet med tidningen är bland annat att fästa uppmärksamhet på de hemlösas situation. Den 14 februari följer Aftonbladet, eller är det gratistidningen Punkt Se, upp insändaren med infallsvinkeln att insändarskribenten i Sourze lägger skulden för dödsfallen på tidningen. Försäljarna tvingas sälja tidningen på dragiga platser, vilket i sin tur orsakar sjukdomar är Aftonbladets vinkling.

Vi som läser sådant tycker givetvis att detta är trams eftersom vi alla inser att Situation Stockholm bidragit till att hemlösas situation uppmärksammas. Även om jag inte delar alla åsikter som framförs i Sourze är det viktigt att de framförs och uppmärksammas. Men när Aftonbladet uppmärksammar och intervjuar skribenten blir allt bara fel. Tråkigt.

1 kommentar:

Anonym sa...

Föreningen Stockholms hemlösas kritik av Situation Stockholm består i att tidningen utnyttjar ”bilden av den hemlöse” för att ge annonsörer och övriga som förknippas med tidningen ”Good Will”. Det är en bild som bygger på fördomen om att vissa människor inte vill göra rätt för sig. Som säljare av tidningen får den som är hemlös en sorts legitimitet i sitt slit. Men att han eller hon får ett eget hem genom att sälja tidningen är tveksamt. Jämför med vilken annan anställningssituation som helst

Du söker ett jobb för att du har någonting att bidra med. Eftersom den huvudsakliga kvalifikationen är att sakna en egen bostad på Situation Stockholm är det detta värde arbetsgivaren letar efter på den arbetsplatsen. Det är just den här förskjutningen av fokus som vi vänder oss mot. Det viktigaste för en hemlös måste väl vara att han eller hon får ett eget hem, inte ett pris av Svenska PEN-klubben.

En av anledningarna till att föreningen Stockholms hemlösa har så svårt att göra sig gällande är att det finns så många aktörer på marknaden som använder människors hemlöshet i andra syften.



Vårt mål är att hemlösa ska få ett eget hem.

Styrelsen Föreningen Stockholms hemlösa


Efter detta av någon märklig anledning stängde organisationen RFHL vars server vi tidigare var uppkopplade på plötsligt och utan förvarning ner vår e-post adress- stockholms.hemlosa@telia.com
Detta är anledningen till att ni har fått tillbaka de mail ni eventuellt har skickat till oss.
Ett antal frågor kring hur olika organisationer samverkar kring grundläggande inriktningar har på ett plumpt sätt återigen aktualiserats.
Mot bakgrund av våra tidigare erfarenheter kring vad som händer när man i sak försöker påvisa skillnader i inriktning mellan vår organisation och andra är det svårt att bortse från tanken på att det här var ett försök att sabotera. Vi driver en linje som i första hand går ut på att det ”egna hemmet” måste utgöra grunden för en hemlös människas väg tillbaka.
Detta är inte fallet med vare sig RFHL eller situation Stockholm.
Sonja Wallbom som är ordförande i RFHL-riks sitter nämligen även i styrelsen på situation Stockholm. (Något som tycks vara vanligt i hjälpverksamhets-djungeln.)
Vi har nyligen kritiserat tidningen för att missbruka frågan. Vi kan givetvis inte bevisa detta samband. Men arrogansen känns igen av många med erfarenhet av hemlöshet. Där lär man sig att se hur lätt det är för dem som inte själva har någon erfarenhet men ändå tycker sig ha tolkningsföreträde att ”köra över” lite som det passar. Är det här tillvägagångssättet verkligen förenligt med den hållning som RFHL vill ge sken av? De som likt många andra organisationer har skapat sig en plattform på ”utsatta människor” kan väl inte vara betjänta av detta?



Rolf Nilsson
Ordf. Föreningen Stockholms hemlösa