2007-03-25

Rättsstaten visar nåd



Idag har Rote Arméterroristen Brigitte Mohnhaupt frigetts från ett fängelse i Bayern. Mohnhaupt greps 1982 och dömdes för medverkan i nio mord under sjuttiotalet. Bland offren fanns förbundsrepublikens riksåklagare Siegfried Buback, Dresdner Banks chef Jürgen Ponto och arbetsgivarchefen Hanns-Martin Schleyer. Efter 25 år i fängelse benådas denna ondskefulla person, som enligt uppgift inte visar ånger.
Fantombild
Skandaltidningen Bild publicerar en fantombild på Mohnhaupt där man försöker avbilda Mohnhaupt som hon kan tänkas se ut idag.
Sieht RAF-Mohnhaupt heute so aus?. Bild avslöjar givetvis också att Mohnhaupt har fått ett jobb och att hon kommer att bosätta sig i Karlsruhe. Sådan är den tidningen
Rättsstaten segrar
När nu den tyska presidenten, trots hård kritik, friger Mohnhaupt visar man att man står över de primitiva drifter som kännetecknade RAF-terroristerna. Rättvisan segrar när den visar nåd. Samtidigt påminns vi om de vedervärda handlingar som dessa personer utsatte demokratin och medborgarna för.
Så lite humor om fantomtid
Enligt den tyska tidningen Welt frigavs Mohnhaupt mellan klockan 02.00 och 03.00 i morse. I en klurig läsarkommentar har en Simon Italiaander skrivit:
Freigelassen zwischen 2 und 3 Uhr am Sonntagmorgen? Das ist aber Phantomzeit. Es gibt wegen der Uebergang nach Sommerzeit kein "zwischen 2 und 3 Uhr".
Italiander skriver alltså att i och med övergången till sommartid i natt fanns inte någon timma mellan 02.00 och 03.00. Klurig kille den där Simon.

Detta är mitt tusende blogginlägg. Men skriver man om allt blir det snabbt volymer.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Terrorism förstår jag mig inte på. Men samtidigt undrar jag vad det är som gjort att hon inte visar ånger efter 25 år i fängelse. Att hon fortfarnade kan vara övertygad om att hon handlade rätt...

Grattis btw till tusen inlägg. Heja!

Per Westberg sa...

Det är väl något patologiskt fel på Mohnhaupt som sannolikt inte kan känna empati. RAF-terroristerna framhävde ofta sig själva i form av någon slags grandiositet och då ska det väl mycket till om man blir ångerfull.

Nu är Mohnhaupt en 58-årig kvinna som väl inte kan skada någon annan.

Anonym sa...

Som vanlig borgerlig rättstänkande individ förfäras man också av det fokus som blivit på Schlyers så kallade nazism. Vi vet idag att de flesta människor som gick med "nazisterna" gjorde det för att försvara den tyska staten och näringsliv som var i kris på 30-talet. Efter fanns det stort behov av drifitga individer som kunde reparera landet. Om tyskland ratat alla som gjort sin plikt i armen hade man missat mycket kompetens på olika områden. Ingen liten terrorist skall rucka på äganderätt och rättsstat - det ger helt fel signaler att släppa sådana!

Fredric F

Anonym sa...

Ja det fanns ett behov av underbart driftiga enterpenörer som kunde bygga koncentrationsläger i tyskland. Det fanns supersnälla företagare typ Hugo Boss som tillverkade SS uniformer, eller Wolkswagen som hade slavar. Det fanns andra företagare, ex Henry Ford, som hyllade Hitler för sitt fina ledarskap. Helt klart ett idealsamhälle.
Alla som är emot kapitalismen och ifrågasätter privat äganderätt har väl en patologisk störning, eller?

Per Westberg sa...

Fredric
Jag förstår att du tänker på att Hanns Martin Schleyer under kriget var untersturmführer i SS. Visserligen påstås det att han stod Heydrich nära men han har aldrig varit misstänk för krigsförbrytelser. Rättsstaten BRD straffade krigsförbrytare som inte dömts av de allierade. Låt vara att man inte kunde lagföra alla.

Per Westberg sa...

Till och med jag ifrågasätter privat äganderätt på vissa områden.

Anonym sa...

Tuff tjej. Det västtyskland hon kämpade mot, som inte gjort upp med nazismen, borde få mer fokus. Hon var en av dem som kämpade - sen kan man ju ha en annan diskussion om metoder.

Anonym sa...

Anledningen till att hon påstås inte visat ånger är att hon inte ställt upp på intervjuer och därför inte sagt till media att hon ångrar sig. Detta säger dock inget om hur hur hon själv känner. Om någon har någon tillförlitlig källa som säger något annat än att hon "påstås" inte visa ånger, så länka gärna till den.

Per Westberg sa...

Tystnaden är talande särskilt som flera RAF-medlemmar tagit avstånd från sina handlingar.

Det är väl framförallt Hanns-Martin Schleyer son som kritiserat den totala tystnaden från fängelset.

Men det är bra att denna kvinna friges.

Peter Olevik Dunder sa...

Till Anonymous som skrev "Tuff tjej." Lämplighet och rättfärdighet i metoder som kidnappning och mord kan diskuteras som du skriver men att benämna individen i fråga som tuff är helt upp åt väggarna fel tycker jag.

Det är inte tufft att mörda eller ens slå sina meningsmotståndare.

Att individen i fråga friges tycker jag dock inte är så kontroversiellt, jag hoppas dock att hon fått rättpsy.vård och inte bara suttit av tiden i fängelset.

Enligt min lekmannauppfattning så är en person som gör sådana handlingar förmodligen psy.sjuk och därför behöver vård.