2007-03-18

Björklunds partiledare tycker att mobbning är okej

Igår såg jag TV 3:s humorprogram Extra Extra där en rad komikerpar skämtar till det och driver med allt och alla. Det är ett sevärt program som ger många skratt.

I veckans avsnitt hade man bjudit in Lars Leijonborg och även han var rolig med en uppenbar självdistans och förmåga till självironi. Men Lars Leijonborg gick över gränsen när han skämtade om sin företrädare på posten som utbildningsminister. När de andra medverkade alluderade på Leif Pagrotskys småväxthet hade Leijonborg det dåliga omdömet att hänga på. -När jag flyttade in på Pagrotskys rum fick jag höja bordet, sa Leijonborg och drog igång många skratt.

Leijonborgs statsrådskollega på departementet skolminister Jan Björklund har många gånger varit ute i debatten och krävt hårdare tag mot mobbning. Ett sätt att motverka mobbning är att klargöra att kränkningar genom ord är oacceptabla. Men Lars Leijonborg tycker uppenbart att det är okej att göra sig lustig över småväxta. En ståuppare kan nog få göra detta men knappast en utbildningsminister som ska vara ett föredöme.

Nu tror jag att Leif Pagrotsky klarar dessa övertramp men frågan är hur andra småväxta känner sig. Och Lars Leijonborg borde fundera på om det är okej att driva med folks hudfärg, sexuella läggning ekonomiska belägenhet. Var går gränsen?

Lars Leijonborg motverkar sitt eget partis hållning när det gäller hur vi förhåller oss till våra medmänniskor. När ska folkpartiet peta Leijonborg? Inte nog med att han grundluras av sin egen partisekreterare och tvingas råljuga i tv i samband med Siggeaffären. Han ger grogrund för mobbning på våra skolgårdar och i arbetslivet också.

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: