2007-03-09

Nej inte den bilden

Året bild har tagits av Caspar Hedberg för Aftonbladet rapporterar SvD som inte är sena att publicera bilden. Bilden är tagen från en helikopter och visar den häktade Hagamannen i en rastgård på häktet i Umeå.

Det är förfärligt att ett sådant foto premieras. Värsta paparazzimetoderna belönas och att med hjälp av dyr teknik fotografera en brottsling är minst sagt lågt och långt ifrån andra pressfotografers kvalitativa verk.

Om sådan här skit kan belönas har man tappat greppet. Vad blir nästa steg? En bild av en känd person på en plåtbricka på rättsmedicin eller kirurgens bilder från en rektoskopi på en politiker?

Att SvD uppmärksammar Aftonbladetbilden är kränkande för SvD:s egen fotograf Björn Larsson Rosvall. Hans gripande bilder från MS-sjuke Mats Perssons resa till självmordskliniken Dignitas i Schweiz resulterade i ett andrapris i "bildreportage-klassen". Här talar vi kvalitet, känsla och bestående intryck.

Denna gång måste det ha snurrat till hos juryn. Just bilder på Hagamannen har gett en bitter eftersmak då media publicerat en bild för mycket. Jag tänker på Expressens beslut att publicera bilder på Niclas Lindgren i ett tidigt skede. Resultatet blev att en våldtagen kvinna tvingades konstatera att hennes vittnesmål inte räckte för att fälla Lindgren som gärningsman i hennes fall.

Läs min artikel från den 19 juli 2007, Skäms Expressen! Allmänintresse - Pyttsan

Pressfotografernas klubb
Aftonbladet
DN

Andra bloggar om:

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller inte med. Jag tycker att bilden har en intressant komposition. Den samtidigt pekar ut och visar på proportioner, både verkliga och upplevda.

Det kunde ha varit en vanlig paparazzi-bild, men det är det faktiskt inte.

Per Westberg sa...

För ett par år sedan tog en Aftonbladetfotograf en bild på den livstidsdömde Mattias Flink när han fördes in på Beatebergsanstalten i Stockholm. Alla begriper att någon kriminalvårdstjänsteman tipsat.

Dessa bilder ligger inte långt från mobilvideon från Saddam Husseins avrättning.

Det finns en sfär där fotograferande är oacceptabelt.