2007-03-29

Det ofattbara

UPDATE: Kyrkans Tidning den 30 mars, Osäkert om kyrkan byggs upp igen

I Älvestads församling i Linköpings stift bor 282 personer som tillhör Svenska kyrkan. Idag har de mist sin kyrka.

Ofattbart och ofattbart
Ordet ofattbart rymmer många betydelser. Dels handlar det om det som är så stort och obegripligt att man inte kan ta på det. Det är omöjligt att fatta - ofattbart. Men det handlar även om något som vi inte kan förstå eller inse vidden av. Vi fattar inte - ofattbart.

Kulturarv
När en medeltida kyrka brinner handlar det om att vårt kulturarv mister något som inte kan återställas. Det handlar också om människor som mister det rum som betytt mycket för dem då det handlar om platsen där man upplever gudstjäntsgemenskap regelbundet. Det är också rummet där man i glädje samlats till dop-, konfirmations- och vigselgudstjänst. Här har man i begravningsgudstjänsten tagit farväl av anhöriga och vänner. Kyrkan och kyrkobyggnaden är central för alla människor.

Kulturarv skapar rötter
När det gäller den kulturhistoriska förlusten kan den vara svår att förklara. Jag brukar då tänka på att nutidsmänniskan i allt större utsträckning söker sina rötter genom släktforskning. Om våra förfäder bott i Sverige kan vi med lite sökande nå ända ner till 1600-talet. Vi kan se släkskap och få fram uppgifter från husförhör, domböcker och militära rullor.

Även om bostadsplatserna går att lokalisera finns inga spår av gårdar och torp kvar om det inte är så att vi tillhör adeln där slott och herresäten i stor utsträckning bevarats. Samma sak är det med gravplatserna som ju återanvänts.

Men när vi finner att någon anhörig bott i en viss församling kan vi ofta besöka kyrkan och vara säkra på att våra anhöriga varit där. Vi vet att de besökt kyrkan söndag efter söndag och att de döpts, konfirmerats, vigts och begravts i kyrkorummet. Sannolikt kan vi också få se det där nattvardskärlet som farfars farfars farfars far drack ur vid konfirmationen 1803. Då om inte förr kanske vi förstår vad kulturhistoriska värden egentligen betyder.

DN, Medeltidskyrka totalförstörd
SvD, Kyrkan nedbrunnen

Den fylligaste rapporteringen finns i Östgöta Correspondenten.

Andra bloggar om:

Inga kommentarer: