2007-03-28

Från vrak i parken till vrakpark

Statens Maritima museer berättar att man under maj månad ska påbörja dokumentation av ett mycket välbevarat skeppsvrak från 1600-talets som hittats utanför Dalarö i Haninge kommun. SvD/TT uppger att fartyget står kölrakt på botten.
Sådant här är ju jättespännande och nu hoppas Statens Maritima museer och Haninge kommun på en vrakpark utanför Dalarö där detta fartyg får sällskap med Anna Maria, Riksäpplet, Gröne jägaren, Bellevuevraket. Hellre vrakpark är vrak i parken.

Anna Maria
Anna Maria var ett så kallat flöjtskepp som som vintern 1708-1709 var på väg mot Portugal med last av plank, järn och koppar då hon fastnade i isen utanför Dalarö. Där drabbades hon av brand och sjönk.

Riksäpplet
Om Riksäpplet kan man berätta att det var ett svenskt regalskepp som förliste 1676 och som sprängdes i början av 20-talet då man ville åt svarteken. Av detta virke påstås att bland annat byggde portarna till Stockholms stadshus (jag tvivlar).

Gröne Jägaren
Gröne Jägaren är inte bara en krog på söder där Hammarbyfans håller till. Gröne Jägaren var ett linjeskepp som förliste 1676 pga. brand då man låg och bärgade kanoner från Riksäpplet.

Upplevelsindustri
Man blir alltid glad över nya vettiga ideer som seriöst bidrar till upplevelseindustrin. Klart att Haninge ska ha en vrakpark. Och att det ska finnas några dykar på parkförvaltningen.

SvD Dalarö vill erbjuda vrakdykning

Andra bloggar om:

6 kommentarer:

Peter Olevik Dunder sa...

Det här är jättetrevligt, det finns massor med mer eller mindre spännande saker på botten. Sen får vi hoppas att de inte blir så många fler bara.

En annan båtgrej i Dalarö, men denna gång på ytan, är Regattan och Tall Ship Race. Det kan vi ickedykare också besöka.

Per Westberg sa...

Fler får det inte bli. Då kommer Belos och plockar upp dem.

Tall Ship Race? Det hade jag missat? Kul. Men var parkerar man på Dalarö. JAvisst man kan åka buss.

Anonym sa...

Snopet bara att Statens Maritima Museer har lösenordsskyddat åtkomsten till sina pressmeddelanden. Det vore ju bra att få veta mera än vad TT råkar släppa fram i sitt referat. Jag trodde att man skrev pressmeddelanden för att man vill få ut sitt budskap.

Per Westberg sa...

Jag kollade lite om dykförbuden kring Dalarö och man kan nog räkna med att detta fartyg ligger inom områden som sedan länge omfattats av dykförbud. Då kanske det verkligen är en dykpark.

Anonym sa...

Såg precis att det fanns en del häfftiga bilder från vraket här: http://www.dykarna.nu/photoAlbum/album.asp?albumId=13879&userId=4891

Per Westberg sa...

Underbara bilder.

Tack för tipset. PERW