2007-03-28

Djurens Rätt om Djurskyddsmyndigheten

Den 1 juli 2007 läggs Djurskyddsmyndigheten ned och ansvaret för djurskyddslagstiftningen flyttas över till Jordbruksverket. Nedläggningen har blivit en principfråga och risken är uppenbar att djurskyddet inte kommer i samma fokus när verksamheten inryms i en annan myndighet. Den politiska debatt som föregick nedläggningen baserades på ett tendentiöst förlöjligade av Djurskyddsmyndigheten förlöjligades. Det är uppenbart att de krafter som drivit frågan om nedläggning av myndigheten realiter är kritiska mot en, som man upplever, alltför sträng djurskyddslagstiftning.

Tidningen Djurens Rätt (finns inte på nätet) utges av djurrättsorganisationen Djuren Rätt har i nummer 2/2007 en bra artikel om ett av de förlöjligade kampanjbidragen. I början av året gjorde sig Stefan Wikman, krönikör i Kvällsposten, lustig över ett yttrande från Dusrskyddsmyndigheten om hur levande hummrar ska hållas. Myndigheten hade besvarat en fråga från en tjänsteman på hälso- och miljförvaltningen i Göteborg där man uttalade att hummrar i fångenskap inte ska ha tejpade klor, att de inte ska läggas på is och att akvariet ska vara mörkt och utrustat med stenar där djuren kan söka skydd.

Stefan Wikman skrev under rubriken "Tråkigare djur finns inte" att Djurskyddsmyndigheten är rena skämtet. Ledarskribenten Claes Arvidsson på Svenska Dagbladet föll in i klagokören och spädde på hatet mot Djurskyddsmyndigheten och därmed även föraktet mot djurskyddslagsstiftningen.

Vad däremot de tendentiösa journalisterna missat är att Djurskyddmyndighetens uttalande om hummrar har sitt ursprung från Jordbruksverket. Det var nämligen den myndigheten som ursprungligen tog fram dessa riktlinjer i samråd med dåvarande zoologen Nisse Hildén på Havets hus i Lysekil.

Tyvärr är det risk att djurskyddsfrågorna inte kommer i samma fokus när de inordnas i en stor myndighet som Jordbruksverket. Men man måste vara optimist och hoppas att Jordbruksverket kommer att göra bra ifrån sig. Då kan vi vänta oss att samma krafter som verkat för att Djurskyddsmyndigheten läggs ned kryper fram och påbörjar artilleriet mot det som de i sjäva verket slåss mot - nämligen djurskyddslagstiftningen. Giv akt!

Andra bloggar om:

Inga kommentarer: