2007-12-25

Danska begravningsplatser

För några år sedan tog Dansk Skovforening (motsvarar Skogsägarna) och gruppen LØVFALD initiativ till en debatt i Danmark där man uttryckte önskemål från danskar att få bli gravsatta i skogen. Som SvD med flera tidningar rapporterar har detta nu lett fram till förslag om ändringar i lov om begravelse og ligbrænding.

Av artiklarna kan man få uppfattningen att detta innebär att ansvaret för danska begravningsplatser i framtiden övergår från den Danska Folkkyrkans socknar till kommunerna. Så är det inte. Redan idag finns det kommunala begravningsplatser i Danmark men dessa ska invigas av en biskop för att tas i bruk och de ska alltid ha ett kapell. Ändringar i lagen innebär endast att kommunerna nu har rätt att anlägga begravningsplatser utan att anlägga kapell och det är här utvalda platser i skogen kan bli aktuella. Restriktionen i dessa begravningsplatser ligger i att det endast är askurngravar som tillåts och givetvis handlar det om särskilda avgränsade platser.

Fortfarande kvarstår viss skepsis från skogsägarna som gärna hade sett att man slapp det allmännas inblandning. Man får förmoda att denna kritik vilar på kommersiella grunder.

Lite off topic kan nämnas att den förändrade lagen inte gäller Grönland. Vilket väl har sina förklaringar.

Kristelig Folekblad, Til sommer kan du graves ned i skoven, DN, Dagen

Folketinget, Forslag til Lov om ændring af lov om begravelse og ligbrænding (Lempelse af krav til kommunale begravelsespladser, delegation af kompetence og forenkling af procedure)

Inga kommentarer: