2007-12-08

Tragisk kyrkosplittring


Det är tragiskt att konstatera att ett stift av The Episcopal Church i USA nu kommer att lämna den anglikanska gemenskapen. Bakgrunden är en reaktion mot kyrkans ökande stöd för homosexuellas och kvinnors rättigheter. Schismen började 2003 då den öppet homosexuelle biskopen V. Gene Robinson vigdes och de senaste åren har ett drygt femtiotal församlingar lämnat kyrkogemenskapen men då har stiften kunnat gå in och processat om församlingarnas förfoganderätt till fastigheter och finansiella tillgångar. Det stift som nu lämnar gemenskapen är San Joaquin, med säte i Fresno i mellersta Kalifornien. Detta stift har aldrig erkänt kvinnor som präster.
Källa: SvD

The Episcopal Church består av 111 stift i USA, Jungfruöarna, Haiti, Taiwan, Colombia, Dominikanska republiken, Equador, Honduras, Puerto Rico och Venezuela. Kyrkan rymmer även det Kubanska stiftet. The Episcopal Church ingår i den anglikanska kyrkogemenskapen som består av Churh of England och dess dotterkyrkor i världen.

The Episcopal Church har 2,5 miljoner medlemmar och är en betydelsefull progressiv och liberal kyrka som tidigt vigde kvinnor. Givetvis kan homosexuella bli präster i The Episcopal Church och i flera stift välsignar man homosexuella. Det är befriande med en kyrka som rakryggat kämpar mot dödsstraffet.

Washington Post, Diocese Breaks With Episcopal Church
Dagen

Andra bloggare om , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

San Joaquin lämnar Episkopalkyrkan men inte den anglikanska gemenskapen. Det ansluter nu till den sydamerikanska anglikanska kyrkan, som också är en del i den anglikanska världs-gemenskapen.

Per Westberg sa...

Som jag uppfattar det uttrycker de önskemål om att ansluta sig till Anglican Province of the Southern Cone. Men trots att mottagande biskop ställer sig positiv vet vi ännu inte hur anglikanska kyrkan ställer sig.

Anonym sa...

TEC är dotter till Skottska Episkopalkyrkan som inte är statskyrka i Skottland (Church of Scotland är kalvinistisk).

Varje anglikansk provins för sig är kyrka, den pågående kyrkostriden handlar främst om makt, och då bl.a. om det skall bli EN global anglikansk kyrka, (topp-)styrd av provinsernas Primaser.

Flera av dessa är ganska anti Moderna.

I grunden handlar det inte om huruvida homosexuella kan vara präster och biskopar utan om kvinnans tillträde till ämbetet 1979 (tidigare kunde kvinnor inte ens sitta i ett Kyrkoråd).

Kyrkkostriden (som också finns inom den ena grenen av Metodisterna och först nådde och framgångsrikt slöts med Southern Baptists kring 1975) leds av Institutet för Demokrati och Religion, en lobbygrupp i Washington, och finansieras av den extreme kalvinisten miljardären Ahmanson, just från San Joaquín.

Denne står den beryktade Rushdoony nära; en kristen taliban, som kräver civilrätt enligt Leviticus, mm.

F.ö. var Hong Kong först med kvinnor 1943.