2007-12-22

Det ICA-handlarna inte har det har polisen


Svenska Akademiens ständige sekreterare, doktor Horace Engdahl, är en person som har förmågan att kombinera ett skarpt intellek, stor beläsenhet med en underfundig humor. Vid Akademiens högtidssammankomst i torsdags gav han ett bra exempel på detta då han i sitt avslutningstal poängterade vikten av Icahandlarnas historiekunskaper genom att dra en göteborgsvits:
I en viss västsvensk vitsgenre kan dålighet rent av vara en kvalitet, som när man säger att den senaste livsmedelsskandalen beror på ICA-handlarnas undermåliga historiekunskaper: -De måste lära sig att skilja mellan Fersen d.ä. och Fersen d.y.
Men idag när jag besökte Maxi ICA i Haninge slog det mig att det ICA-handlarna saknar det har polisen. Södertörnspolisen har nämligen strategiskt placerat ett polisfordon som är avsett för det så kallade mobila insatskonceptet på en väl synlig plats i julvimmlet. Så gör man varje år och tanken är givetvis att öka tryggheten för allmänheten samtidigt som potentiella bilinbrottstjuvar förhoppningsvis blir skraja av att det kanske finns polismän runt butiken som kan gripa på bar gärning eller heter det färs(k) gärning?
Om jag nu ska koppla till ICA-handlarnas historiekunskaper om Fersen den äldre och Fersen den yngre så blir det rätt kul att polisen i år valt att postera ett fordon som egentligen är till för mobila insatskonceptet. Just dessa fordon kommer sällan till användning och används främst vid kommenderingar som kan innebära upploppsliknande situationer. I det mobila insatskonceptet används dessa särskilda fordon som gör att poliserna kan röra sig mycket närmare en orolig situation. Poliserna behöver inte skydda sig med sköldar utan kan arbeta med öppna händer. Syftet är att undvika och bemöta ordningsstörningar utifrån ett professionellt och situationsanpassat förhållningssätt.
Riksmarsalken Axel von Fersen den yngre dödades ju 1810 av en upprepad mobb utanför Bondeska palatset i Gamla Stan. Mobben trodde att Axel von Fersen och hans syster Sophie Piper hade giftmördat tronföljaren Karl August. Militären fäste tilltro till giftmordsryktena och förhöll sig passiva när von Fersen stenades.
Kanske är det polisens historiekunskaper om upplopp, (Fe)färsen den yngre, och giftmord som får polisen att rulla fram en bil som tillhör den speciella polistaktiken - mobila insatskonceptet - just vid Maxi ICA Stormarknad i Haninge.
Någon polisman i tjänst lär inte ha funnits på ICA-Maxi. Bilen är nog bara en illussion om polisen närvaro. Men jag tror den funkar. Egendomligt nog hörde jag en kommentar som tyder på detta. Ut från butiken kom en yngre man hög som ett höghus tillsammans med vad jag förmodar är flickvännen och en släkting som drar på en barnvagn. Han tittar på polisbussen och stönar i en paranoid kommentar: -
Det fanns inga snutar inne i butiken, det är en buss full med civilare.
Det verkar som att polisen kan sin historia och att taktiken bygger på beprövad erfarenhet. Däremot såg jag idag inget tecken på att ICA:s varumärke är i fritt fall som DN påstår. Det var knökafullt på parkeringen.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det är inte bara ICA som har fuffens för sig. Man ska inte tro att Coop för ett bättre och renare hantering av sina matvaror, jag har till och med sätt detta direkt på plats.

Men det krävs ett skarpt intellekt och en viss vakenhet, för att inse detta också, tror jag, för det är som någon skrev, de flesta Svenskar är mentalt handikappade, och då kom det inte från någon vanlig svensson utan högt uppsatt politiker.
Det finns en viss poäng med detta uttal.

Det är nästan självskrivande att många "företagsjättar" eller vad man helst vill definiera det som, till slut riskerar att tappa kontrollen över vad de själva sysslar med, så att sådana här fall lätt slinker emellan och blir uppmärksammade. Man kan inte ha ett sådant stort företagskedja med så många inblandade, med så många olika personligheter så att man kan förutse hur människor egentligen beter sig. Det finns inget stort företag som kan sådan massiv kontroll över detta idag. och det skall man inte egentligen behöva.

Så det finns tråkigt nog flera fall där det förekommit lik i garderoben. Känner till minst fyra ytterligare fall på 8 år som har förekommit och då här bara i Sverige.

Är man lite händig på webben så kan man snart lista ut/hitta det.