2007-12-29

Om utnämningspolitiken

Jag tillhör dem som tycker att det är fånigt när regeringen försöker göra politiska poänger genom att använda öppna ansökningsförfaranden när man söker verkschefer. Om detta har jag bland annat skrivit i inlägget om rekrytering av ny rikspolischef - Öppen ansökan ger sämre urval.

SvD.se och Helsingborgs Dagblad skriver nu att riksdagsledamoten Maryam Yazdanfar (s) har KU-anmält infrastrukturminister Åsa Torstensson och näringsminister Maud Olofsson så att Konstitutionsutskottet (KU) ska kunna granska vilka roller statsråden haft när man upphandlade ett rekryteringsföretag för att rekrytera ny generaldirektör till Banverket. Yazdanar menar man möjligen kringgått offentlighetsprincipen. Detta förnekas dock av statssekreterare Leif Zetterberg som menar att alla handlingar som inkommer till rekryteringsföretaget blir att betrakta som allmän handling och att rekryteringsprocessen därmed blir offentlig.

Jag vet inte om detta platsar i KU och om socialdemokraterna kan komma åt pudelns kärna. Jag tvivlar på att en KU-anmälan är rätt. Men däremot är det pinsamt att regeringen anlitar ett rekryteringsföretag som inte har full koll på hur offentlighetsprincipen fungerar. Att skriva: "Att uppdragsgivaren (regeringen, min anmärkning) också behandlar personuppgifter konfidentiellt" visar att man inte hängt med i senare års debatt kring kommunala chefsrekryteringar.

Det finns en möjlighet att kringgå offentlighetsprincipen men den innebär att rekryteringsföretaget måste avtala med den offentliga uppdragsgivaren att denna inte ska ha rådighet över materialet. JO har prövat detta ett antal gånger. Regeringen vill uppenbart ha en öppen process och det borde givetvis avspegla sig i upphandlingsunderlaget.

Jag trodde att rekryteringsföretag hängde med i hur gällande rätt tolkas. Men så är uppenbart inte fallet.

Det ska bli intressant att se hur regeringen agerar när rekryteringsföretag i framtiden gör uppenbara misstag. Kommer man då att skylla ifrån sig eller kommer man att bita ihop och betala avgångsvederlag? Liksom regeringar gör även rekryteringsföretag nämligen sina misstag.

Men min kritik mot detta politiska tuppfäkteri kvartstår. Öppna rekryteringar minskar rekryteringsbasen. Och ska sanningen fram har även den gamla utnämningspolitiken överlag lett till att bra verkschefer rekryterats. Det finns undantag, men de är få. Politiker kan bli alldeles utmärkta verkschefer, liksom personer som arbetat i regeringskansliet.

Banverkets nuvarande generaldirektör Per-Olof Granbom är det nog ingen som klagar över. Han verkar ha stort förtroende. Men frågan är om denne man hade sökt jobbet 2006 om det varit ute till öppen ansökan efter att Bo Bylund axlat annat ansvarsområde. Sannolikt inte. Han har nämligen jobbat på Banverket sedan det bildades 1988. Dessförinnan var han på SJ. En kompetent person som inte vill riskera sitt rykte genom att söka öppet. De flesta som söker chefsjobb får ju faktiskt inte jobbet.

1 kommentar:

Anonym sa...

KU har ju blivit landets nationalscen för STÅ UP-komik där våra toppolitiker uppträder alldeles gratis. Landet behöver en författningsdomstol som vi medborgare kan ha respekt för, det kan man inte ha för KU