2007-12-02

Pilsnerblogg


Under rubriken "En sång för folkölet" skriver Fredrik Lindström tänkvärt i senaste numret av Fokus. Läs här.

Lindström konstaterar att det säljs en hel del folköl i butikerna men att det skapats en kultur där människor skäms lite över just folkölen. Han konstaterar att det i praktiken är omöjligt att få folköl på krogen och att den som vill dricka öl är utlämnad till lättöl eller starköl. Man behöver inte vara Einstein för att förstå att de flesta väljer den alkoholstarkare varianten. Lindström har en poäng när han skriver:

Ändå lever folkölen ett skyggt, nästan hemligt liv; trots att det säljs en hel del av varan i affärerna – folkölen utgör ungefär 15 procent av den totala alkoholförsäljningen i Sverige – så lyser den nästan totalt med sin frånvaro på krogen. Få skulle ha civilkurage nog att servera folköl på sina restauranger eller barer – i Sverige ska man antingen bli full (starköl) eller köra bil (lättöl), några mellanting finns ingen anledning att krångla med.
Själv lägger jag märke till att bus-stark starköl med alkoholhalter på över 7,0 volymprocent får allt större exponeringar på Systembolaget. Det blir bara värre och värre supande och kanske skulle en ny pilsnerkultur såsom den skissas av Lindström vara sund.

Men som lite petimäter tror jag inte att Lindström har riktig koll på den påstådda gamla hederliga svenska pilsnerns alkoholhalt. Den har varierat i alkoholhalt under hela 1900-talet och fastställdes först 1955 till 2,8 viktprocent vilket är den nivå som motsvarar 3,5 volymprocent (dagens Folköl).

"Folkölen har funnits i Sverige i över 30 år, ja, egentligen ännu mycket längre än så – den har nämligen samma alkoholstyrka som den gamla klassiska »pilsnern", skriver Lindström. Men där har han nog inte riktigt rätt.

1919 får vi genom en förordning om försäljning av pilsnerdricka tre skatteklasser på öl:
• första klassen med högst 2,25 volymprocent alkohol
• andra klassen med högst 3,6 volymprocent
• tredje klassen med mer än 3,6 volymprocent

1922 förbjuds starkölet i tredje klassen för att året efter följas av att alkoholhalten i andra klassens öl, pilsnerdricka, höjs till 3,2 viktprocent (4 volymprocent). Under andra världskriget går man ner i alkoholhalt på grund av råvarubrist och 1955 börjar man sälja starköl på Systembolaget. Först 1955 får pilsnern en alkoholhalt som motsvarar dagens folköl.


Någon gammal klassisk pilsner som Lindström talar om har nog inte funnits. Däremot har han rätt i att folkölen måste fram på krogarna.

Källa: Sveriges bryggerier
Läs även andra bloggares åsikter om ,

Inga kommentarer: