2007-12-28

Ledigt över helgerna


Det är många som tar ledigt i mellandagarna och efter nyår för att hämta nya krafter. UNT har gjort en liten rundringning bland företag kring Uppsala och Enköping och konstaterar att det är knapp styrfart.

Genom förvaltningslagens bestämmelser måste myndigheter ha öppet alla vardagar och därmed pågår viss aktivitet även om många offentliganställda också tagit ledigt.
Men få företag och organisationer basunerar ut att de stänger hela bygget. En organisation som uppenbarligen gjort det är Forum Syd som håller julstängt mellan den 24 december och 6 januari. Förvisso lovar man att en del handläggare svarar på direkttelefon men annars annonserar man klart och tydligt: Stör oss inte.
Men igår blev man verkligen störda i och med att handelsminister Eva Björling på DN Debatt levererade en bredkänga mot bland andra Forum Syd som kritiserat de pågående EPA-förhandlingarna. Se här. Nu har givetvis handelsministern väl valt tidpunkt för sitt utspel. Hon vet att det är helgledigheter. Hon vet också att det är flera svenska och internationella organisationer som står bakom uppropet och att dessa givetvis har svårt att gemensamt mobilisera ett försvar för sina ståndpunkter. Givetvis kommer vi att få se en argumenterade text på DN Debatt inom kort men det hade varit bra om någon omedelbart nyanserat debatten genom att påbörja en polemik.
Ett julstängt kontor kan få sina konsekvenser och det är minst sagt tråkigt att en debatt om dessa viktiga politiska frågor inte tas med en gång. Handelsministern utspel kommer sannolikt oväntat och kanske har det betydelse att handelsministerns statssekreterare sedan i slutet av november tidigare var chef för ubåtsflottiljen i Karlskrona.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Bra inlägg!

Vill bara tipsa om denna granskning av Ewa Björlings argument, som ni kanske kan hämta inspiration av.

Viktoria sa...

Hej!
Visst jobbar vi, och på Afrikagruppernas hemsida kom omedelbart svar på tal. Omedelbart färdigställdes genom organisationssamarbete även replik, som DN dock inte ville ta in. Förrän idag.
Mvh
Viktoria Olausson, Afrikagrupperna

Per Westberg sa...

Nu har äntligen repliken publicerats. http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=731024

Synd att jag inte hitta till Afrfikagruppernas webbplats utan stannade vid att konstatera att Forum syd hade julledigt.