2007-12-23

Varför skämta om allvarliga saker

Från och med den 1 januari 2008 kommer Kriminalvården att påbjuda rökförbud på svenska fängelser och häkten. – Viktigaste argumentet är arbetsmiljön för personalen, men också brandrisken. Dessutom finns forskning som visar att rökning främjar annat drogberoende, säger Anne-Chatrine Älgevik, Kriminalvårdens personalexpert, till TT.

När generaldirektör Lars Nyhlén gick ut med detta första gången i Kriminalvårdens personaltidning Runtikrim 2006 var fokus vid brandrisken men en och annan tidning hade det dåliga omdömet att vara ironisk. Expressen frågade den 26 april 2006 till exempel hur straffet ser ut för den som bryter mot reglerna? Sådana kommentarer är roliga när man lyssnar på Stand Up men platsar inte på ledarplats i en tidning. Fängelser behövs men alla frihetsberövanden är tragiska.

Dagens Nyheters Malin Siwe tappade totalt verklighetsförankringen när hon förra våren på ledarplats menade att det inte är kriminalvårdens sak att bestämma vem som ska röka på kåken eftersom det är de intagnas hem. Jovisst de intagna bor på fängelset. Men att sätta likhetstecken är ganska långt från verkligheten.

Helsingborgs Dagblad och SvD återger idag ett TT-telegram som faller in i ironin när man börjar sin nyhetsartikel om det kommande rökförbudet med den fåniga kommentaren:

I år blir det inga nyårscigarrer för fångarna på svenska fängelser och häkten. Från och med den 1 januari införs rökförbud i cellerna.

Det är löjligt att skämta om att människor sitter i fängelse. På ett fängelse firar man knappast nyår och risken är att sådana här lustifikationer bidrar till skrönor om livet i fängelser. Klockan 00.00 på nyårsdagen sover säkert de flesta intagna på vår kriminalvårdsanstalter. Vad har de att fira? Det är knappast skålande i champagne och cigarrer på rastgården som gäller.

Jag hoppas att rökförbudet slår väl ut. På häktet i Göteborg liksom på Bergaanstalten i Helsingborg införde man rökförbud med positiva erfarenheter redan tidigare i år.

DN, Dagen

Inga kommentarer: