2007-12-24

Rör inte min brandman del 2

I inlägget Rör inte min brandman har jag tidigare skrivit om den absurda situationen att brandmän den senaste tiden vid flera tillfällen angripits under sitt arbete. Vi har också sett exempel på att ungdomar gett sig på brandfordon och material samt allmänt levt bus vilket försvårat räddning och släckning. Det är svårt att finna ord och det är uppenbart att ungdomar som håller på med sådant här är hopplöst långt från respektfullt beteende. Det är lätt att bli förbannad men jag blir bara ledsen och undrar vad som sker och hur man kan komma tillrätta med denna enormt tragiska utveckling. Det är möjligt att även jag faller in i en mediahysteri när jag skriver i ämnet och vi ser ibland exempel på detta. Kristianstadsbladet och Sydsvenskan skriver till exempel om stenkastning vid en insats i Kristianstad under söndagskvällen men brandmästaren på platsen tonar ner händelsen och menar att det bara ska ha rört sig om att någon hade kastat en mindre sten och inte ens med flit.

Så bra att Räddningsverket enligt Sydsvenskan nu gett forskare på Malmö högskola i uppdrag att ta fram förslag på hur man kan förebygga konflikter vid räddningsuppdrag. Svaren är sannolikt inte att finna i att det finns en aversion mot just brandmän eller att dessa ses som representanter för en överhet. Det handlar om att ungdomar i grupp triggar varandra att spela Allan. Vi får hoppas att forskarna finner metoder som är mer fantasifulla än att man bjuder in till studiebeök på brandstationen i Hyllie och sätter några brandmästare på att organisera upp den hedervärda ungdomsbrandkåren i Malmö.

Meningen är att forskargruppen ska ta fram en metod för dialog mellan räddningstjänst, polis och andra myndigheter och de grupper i samhället som av en eller annan anledning hyser en misstro till dessa myndigheter. För att lyckas med detta måste man hitta mekanismerna bakom konflikterna.

Utvecklingen är, om man får tro media, allvarlig och vi kan få en situation som liknar den i Frankrike. Trots att franska brandmän har enormt hög status och är djupt älskade i folkleden blir de angripna vid upploppen som skakat invandrartäta förorter. I Frankrike har ju också väldigt många brandmän invandrarbakgrund men det är uppenbart att de som står utanför samhället och inser att de inte kan bli fotbollsproffs inte heller tror att de kan bli brandmän.

Läs mer om forskargruppen på Malmö högskolas webbplats

Aftonbladet
Andra bloggare om

1 kommentar:

Anonym sa...

http://muslimskafriskolan.blogspot.com/2007/12/grdsskolan-blir-forskningsobjekt.html