2007-12-05

Vågar ICA ta yttersta konsekvensen

UPDATE den 6 december
Nu blir det ännu jobbigare för ICA.
Svenskan, DN och Aftonbladet rappporterar att miljöåklagaren inlett förundersökning om brott. Detta kommer med stor sannolikhet att innebära förhör med nuvarande och tidigare personal. Risken är uppenbar att det avslöjar ett knepigt ledarskap med bland några av Maxihandlarna där det ställs orimliga krav på medarbetarna och där det odlas en enormt profitinriktad verksamhet. Risken är uppenbar att andra missförhållanden kommer fram, vilket antyddes i tv-programmet. Och de som kommer att lida är småhandlarna som kämpar för att hålla ansiktet ovanför vattenytan. Franchiseföretag som McDonalds eller 7 Eleven skulle aldrig hamna i den situation som ICA hamnat i. Där är konstruktionen sådan att de som syndat och skadat företaget skulle ha åkt ut.

Janne Josefsson och SvT Uppdrag granskning har varit ute i Maxi ICA Stormarknad-butiker i Stockholm och belagt dem med att märka om datum på köttfärs. Jag ska inte säga att jag är förvånad men detta är ju väldigt allvarligt. Till saken hör att det är butiker som är störst i Sverige och där köpmännen plockar ut mycket höga löner eller vinster. Men frågan är om ICA vågar göra det som skulle blivit effekten om detta varit en skandal i offentlig sektor. Vågar ICA ställa de enskilda köpmännen till ansvar.

De som nu drabbas är alla ICA-handlare. Och då talar vi om små butiker som finns runt knuten är där avanserna inte når himmelska höjdare. Strävsamma hårt arbetande män och kvinnor som alls inte når de vinster som kollegorna på stormarknaderna gör. Det handlar om ICA-handlare som på olika sätt varit med och betalat för satsningarna i stormarknader.

ICA centralt försöker förekomma tv-programmet genom att skicka ut ett pressmeddelande knappast ställer saker tillrätta. Man talar om ett fåtal butiker och menar att man ser allvarligt på det hela. Det är det minsta man kan säga.

Men frågan är om ICA nu kommer att klara av det som skulle komma som ett brev på posten om detta rörde en skandal i offentlig sektor. Man kan inte ha att göra med köpmän som drar ner varumärket i skiten. Köpmännen kan skylla på "folket i charken" men det håller givetvis inte. En köpman har nämligen alltid totalkoll på vad som händer i butiken och de eknomiska kraven trissas hela tiden upp.

ICA:s pressmeddelande
SvT, Rapport, Omfattande fusk

DN, SvD, Aftonbladet, SvD, SvD, Aftonbladet, SvD, DN, Sydsvenskan

11 kommentarer:

Jämtlandstösen sa...

Jag har blivit så väldigt trött på matfusket, det pågår i alla led från producent, till leverantör, till försäljare. Nya avslöjanden i stort sett varje dag. Det känns inte kul att handla mat längre:-(

Anonym sa...

Visst är det trist att det får gå till så där, men samtidigt tror jag vi kan känna oss väldigt trygga när vi handlar vår mat i Sverige. Vi har så lätt för att överdriva ibland. Från vad jag har förstått så har ju inte någon blivit allvarligt sjuk. Jag kommer även i fortsättningen att njuta av att handla min mat på ICA. Ikväll blir det spagetti med köttfärssås! ;-)

Leif Ekstedt sa...

Jag undrar om det var Anonymica som sände Dig en hälsning?
Snart får Du väl hälsningar från vännen Maxi också.

Anonym sa...

Det stora problemet är att de stora drakarna har strypt urvalet pâ kvalitativa râvaror, den lâga kvaliteten med högt pris, allt för att tjäna de feta pengarna. Detta borde vara olagligt med fóljd av att Regeringen ta sitt ansvar lokalt och globalt. Men icke, det finns lagar som styr att inte svensken köpa mat pâ andra sätt, Matpatrasket hotar även komunerna med sâ kallade förhandlingmetoder om arbetskraft, och dà kan inte nya företag etablera sig i den lokala marknaden.

Anonym sa...

Ja, anonym sitter nog på ica-högkvarteret och läser bloggar för glatta livet...

Per Westberg sa...

Jag kommer att fortsätta att gå till ICA Maxi. Jag är inte orolig för hälsan men livsmedelslagstiftningen kan man inte tumma på. För övrigt är det en skröna att tro att vi i Sverige är extra hårda. LAgstiftningen är harmoniserade över hela Europa och jag har talat med restauratörer i södra Europa som konstaterar att inspektionerna är tuffa även där och att sanktionerna kanske till och med är strängare.

Men i detta fall har några köpmän svikit företagsledningen och sina kollegor.

ICA har inga sanktionsmöjligheter och i detta fall kan detta visa sig ödesdigert för konceptet.

Anonym sa...

Det må vara hur det vill med såväl kvaliteten på det utgångna köttet som våra "hårda" svenska krav: Finns det en lagstiftning så skall den följas (alternativt ändras), allt annat är lurendrejeri! Vi konsumenter är totalt maktlösa inför (alla) affärers handlande, vi kan inte kontrollera vare sig bäst-före-dag eller allt innehåll i varan/produkten. Så, ska vi har kvar den nuvarande lagstiftningen får myndigheterna vacker gå ut och kontrollera oftare, och lagstiftaren får sätta väsentligt högre sanktioner för brotten. Annars är det bara att sänka ribban i lagen.

Malinka sa...

Jag tycker att det är fruktansvärt att inte veta om köttet är färskt i köttdiskarna. Tänk på alla svårt sjuka som inte tåler några som helst bakterier utan kan bli dödssjuka. Det är helt otroligt att ICA har kunnat hålla på med detta i tydligen väldigt många år.
Det är så avskyvärt så att om jag någonsin ska handla kött från köttdiskarna på ICA MAXI så får de upp till bevis och verkligen visa att allt kött är OK. Kan man inte kräva att hälsovårdsnämnden gör stickprov och kontrollerar köttet i affärerna dagligen eller något liknande??!! Det som ICA har gjort borde vara åtalsbart - rent bedrägeri är det ju!!

Galaxa sa...

Idag blir det Taco med köttfärs - på hemmamald ren!

Leif: Undrar vad den gamle ICAnder och hans MonICA skulle ha sagt om detta?

kantorn sa...

Nu är väl köttet som bäst i Icas köttavdelningar? Så passa på att handla fint kött på Ica maxi!

Per Westberg sa...

Det blir nog en biff i kväll.

Eller varför inte grillad kyckling? Igår berättade man att man ändrat rutinerna även där.

Undrar varför?