2007-12-01

Drogtesta 14-åringar - nej

Så tråkigt att vi tror att sociala problem kan förebyggas och behandlas med ingenjörsmetoder.

Jag läser nu på kvällen i Helsingborgs Dagblad att den utsatta kommunen Landskrona siktar på att göra slumpmässiga drogtester av elever i årskurs åtta och nio från och med nästa hösttermin.

— Jag hoppas att det här blir verklighet och att vi kan bli först i Sverige med det här. Vi ser en oroande utveckling i Landskrona. Debuten för droger sker allt tidigare. Särskilt bland flickor, säger ordföranden i barn- och ungdomsnämnden, folkpartisten Lisa Flinth.

Ack så tragiskt att en politiker från ett parti som hyllar friheten är stolt över att bli först med slumpartad övervakning och kontroll. Drogkontroll är ett integritetsintrång som knappast leder till någon dramatisk förändrad situation. Kontrollerna är givetvis frivilliga och då kan man undra om de har någon effekt. Å andra sidan skulle tvångsvisa kontroller vara absurda.

Skolverkets chefsjurist Ingegärd Hilborn är mycket tydlig i sitt omdöme:
– Varför ska ett barn som aldrig haft något att göra med droger behöva genomgå något så drastiskt som ett drogtest. Det känns direkt fel.

Hilborn har rätt och har fokus på integritet. Drogmissbruk bland unga kan inte bekämpas med kontroller och teknisk övervakning. Fler vuxna i barnens närvaro och vi upptäcker när något är fel. Det är dags att börja tala om integritet. Alltför ofta ropar politiker på teknisk övervakning när man inte klarar av att se roten till det onda.

Även i DN
Sydsvenskan


Läs även andra bloggares åsikter om ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker det är dags att börja drogtesta politiker! Det är ju ändå de som styr och ber oss sätta vår tilltro till dem genom att välja dem.

Mina barn skulle aldrig få testas, inte för att de skulle ha tagit droger utan för att detta är ännu ett steg mot kontrollsamhället där individen får ge vika för godtycklig kontroll från de styrande. Vad hade det blivit av Al Gore eller Clinton om de hade testats strax efter några bloss..,? Världen hade varit två goda(?) profiler fattigare.

Anonym sa...

Snabb fråga, är dopningskontroller inom idrotten också väldigt kränkande tycker du?

Det är såna som du som gör att detta samhället blir så jävla slapphänt.. "Drastiskt som ett drogtest" ja, gud.. det är fan inte värre än ett urinprov.

Sen håller jag ju dock med om att det behövs fler vuxna och bättre uppfostran m.m men vuxna kan inte vara överallt heller.