2007-12-04

Växjöbo om Östrabo

Foto: Växjö stift
I helgen hade vi besök av en trevlig ung Växjöbo bördig från Kalmar. Eftersom han kom från Kalmartrissans hemstad passade jag på att i äkta jojodialog fråga om han bott söder eller norr om järnvägen. Det är en sådan fråga som visar att man har koll på vad som är viktigt på just den ort man talar om. Ett slags kod skulle man kunna säga. Att tala om söder eller norr om järnvägen i Kalmar är samma hemliga signal som söder eller norr om Slussen, eller bor du i Göteborg eller på Hisingen.

Eftersom jag ligger i Leif "Loket" Olssonklass när det gäller att kommentera detaljer kring orter i Sverige frågade jag Växjöbon vad han tyckte om Östrabo. Nu visade det sig dock att studenterna på Katedralskolan i Växjö verkar ha mer koll på krogarna i Växjö än historiska byggnader och svaret blev på härlig kalmaritiska: -Det låter inte som ett ställe man skulle vilja bo på.

Ack så fel. Östrabo är biskopsgården i Växjö uppförd i nyklassisistisk stil 1792-96. Den vackra byggnaden ligger på en höjd öster om Växjö domkyrka. Här bodde skalden och biskopen Esaias Tegnér från 1824 till sin död i 1846. I dag är byggnaden tjänstebostad för biskop Sven Thidevall och här finns också stiftskansliet. Med tanke på kunskaperna om utskänkningslokalerna kanske jag i stället skulle ha frågat om Cardinal på Bäckgatan eller Bishop´s Arms i Stadshotellet.

Byggnadsminnen i Växjö kommun - Östrabo

Läs även andra bloggare som skriver om , ,

Inga kommentarer: