2007-12-09

Högervriden TV

Jag har svårt att förstå de som i debatten påstår att SvT är vänstervridet. Den som hävdar det, som till exempel Göran Skytte, måste vara inställd på att tycka just det. Det man vill se det ser man.

Gomorronvärden Micke Leijnegard, SvT, skriver efterlängtat på SvD Brännpunkt under rubriken "Dags att avliva myten om sosse-tv". Ibland tas gamla försyndelser om vänstervridning upp och vid något tillfälle har 70-talets (drygt 30 år sedan) Ville, Valle och Viktor nämnts liksom klassikern Vilse i pannkakan med en riktig profitör som Storpotäten.

Astrid Lindgrens Pippi Långstrump, som sänts på statsstelevisionen har dock klarat sig från angreppen även om just Pippi för ett par veckor sedan i en tysk tidning utropades som 68:ornas drömbarn. Alls icke ett sådant barn som passar i Jan Björklunds skola.

För att nu se det lite från andra sidan har vi ju genom åren även sett barnprogram som hyllat entreprenöranda och marknadskrafternas lov. Vem minns inte tv-adventskalendern Herkules Jonssons storverk från 1969 där sonen i familjen genom en magisk ramsa kan uträtta storverk. Ingenting är omöjlig skulle man kunna säga.

En annan hyllning till entreprenören är Tårtan från 1972. Scenariet är att omstruktureringen i näringslivet löses genom entreprenörskap och småföretagarverksamhet. De tre sjömännen Janos, Frasse och Hilding tvingas lämna sjöfartsnäringen och kommer upp på landbacken. De tre bröderna och deras lilla apa öppnar bageri men motarbetas av myndigheternas byråkrati. De tre bagarna har i likhet med Maxi ICA-handlare problem med livsmedelslagstiftningen och till slut segrar byråkratin. Entreprenörernas småföretagardröm slås i spillror och de tvingas bort från bageriet.

Nej SvT är inte vänstervridet. Det handlar bara om vilka glasögon man vill ha på sig.

Läs andra bloggare om , ,

10 kommentarer:

Anonym sa...

Härligt inlägg. Speciellt det om Tårtan. Hit återvänder jag gärna.
Robert - Södermalm.
http://sodermalm.wordpress.com/

Unknown sa...

Vilka glasögon hade du på dig under den tre timmar långa temakvällen på SVT 2006 om Fidel Castro, som efteråt fälldes i granskningsnämnden för att vara opartisk till Fidel Castros fördel?

Det kan knappast ha varit särskilt blå glasögon i alla fall.

Per Westberg sa...

Tomas
Nej jag brukar försöka undvika de blå och röda glasögonen och såg aldrig temakvällen om Kuba. Min uppfattning om Kuba är nämligen klar. De kränker mänskliga rättigheter. Så bra att vi då har Granskningsnmnden som kan påpeka det. Precis som Ansvarsnämnden fällt SR-programmet Kaliber för ett opartiskt och insinuant inslag om Riksförbundet Kommunistisk Ungdom. RKU tillhör inte heller mina favoriter men jag tycker nog inte att Kalibers redaktion är högervridna bara för att de fälls för osaklighet.

Per Westberg sa...

Rättning: Revolutionär Kommunistisk Ungdom - RKU - ska det vara.

Nu blir jag inte fälld i min egen Ansvarsnämnd ;)

Calle Fridén sa...

Japp, möjligheten finns ju alltid att få rättelse via Granskningsnämnden. Tomas kan ju pröva få rättelse i en privatägd kanal

Calle Fridén

Anonym sa...

Tårtan, ett exempel på entreprenörsundervisning. Ha-ha-ha! Detta inlägg måste vara ironiskt, eller politiskt mycket långt till vänster -- så långt att blindhet uppstått.

Tårtan gjordes av ett gäng kommunister (bl a de Geer), och Pojken med guldbyxorna var också vänster, liksom naturligtvis de barnprogram i dag som bl a Ingerö bloggat om.

Per Westberg sa...

Helt rätt uppfattat. Det var ironi.

Å andra sidan kan man om man vill läsa in politiska agendor i allt. HAr man förföljemanin skulla man kunna hävda att Tårtan och Herkules var uttryck för den svenska adeln. Både de Geer och Christoffer Barnekow är ju adliga.

Pojken med Guldbyxorna har jag inte kommenterat men jag tror att den stora Dramatenskådespelarskan Gerd Hagman skulle känna sig mycket förolämpad om man anklagade henne för att ha deltagit i kommunist-tv. I en intervju på hennes 85-årsdag berättade hon hur hon mycket tydligt tog avstånd till vänstervindar på teatrarna i början av 70-talet.

Naturligtvis är Kallen Anka på julafton också kommunistiskt. Tänk bara på Robin Hood. HAn är ju rena rama Che Guevara så som han bär sig åt mot kungen.

Jag tycker inte SvT är vare sig höger eller vänstervridet.

Anonym sa...

Skytte och många andra har missuppfattat hur media fungerar. Skytte är troligen blind för det egentliga problemet pga att han själv är journalist.

Journalistens uppgift är att alltid servera ett så bra scoop som möjligt. Maximalt spännande, dramatiskt, känsloväckande. Problemet är att storyn alltid blir vassare och mer dramatisk om man hårdvinklar den, tar bort motröster som tycker annorlunda, "experimenterar" med vilka fakta man ska förmedla, osv. Sanningsenliga och neutrala stories säljer mindre, drar färre tittare. Därför förvrängs alla stories rutinmässigt tills de blir tillräckligt smaskiga, och det har inte särskilt mycket att göra med journalistens partitillhörighet. Det ökande konkurrenstrycket inom media gör att rapporteringen blir mer och mer hårdvinklad, mindre och mindre sanningsenlig, mer och mer oseriös.

Jag såg själv inslagen som gjorde Skytte arg. Han har helt rätt i att det var rena galenskapen. Däremot beror inte galenskapen på att journalisterna skulle vara överdrivet vänstervridna. Skitjournalistiken finns även inom alla de icke politiska områdena.

Skytte kan dock trösta sig med att nästa regering kommer få det ännu värre, det blir väl antagligen (s), dessutom ett (s) utan mediadomptören Göran Persson.

Anonym sa...

Journalistkåren är enligt alla undersökningar vänstrervriden. Vänsterpartiet brukar ligga på 15-20% men Kd alltid under 4% spärren (vilket pinsamt tydligt märks i rapporteringen om t.ex. könsneutrala äkktenskap som dock inte är en höger-vänsterfråga). Tendensen till vänstervridning märks inte bara hur frågaorna i nyheternas tas upp, utan fr.a. i urvalet vad som tas upp och vad som inte tas upp. Det är dessutom så att journalisterna ligger till vänster om normalväljaren i sina respektive partier (en folkpartistisk journalist är genomsnittligt mer vänster än en vanlig Fp-väljare, en socialdemokratisk journalist är mer vänster än en vanlig sosseväljare o.s.v.)

Däremot tror jag inte att SVT generellt är partiskt just för det socialdemokratiska partiet, men SVT tar vanligtvis upp vänsterfrågor och har ett grundläggande vänsterperspektiv i sin analys.

Rolig och oroande läsning finns för den som vill i "Alltid vid makten - om det statsbärande partiet i svensk politik" av Hans Bergström. (Finns även på nätet!)

magnus sa...

Eftersom man suttit mitt i den där kulturen -- som i en reaktor full av radioaktiv strålning (jag hoppas du förstår att jag försöker välja ett så neutralt bildspråk som bara är möjligt -- så gillar man ändå Tårtan och det mesta andra... men Pojken med guldbyxorna var inte så kul (den var lika politisk som det kom ut seddlar ur de däringa böxera!).

Detsamma gäller musliken. Gu va bra Magnell, Marie Bergman och Turid är! Ävenom man skulle komprimera 10000 idoltävlingar i en reaktor så skulle man inte få igång den sprängkraft som finns i den musiken. Nu har jag använt den extermt varierande bilden för båda sidorna i vart fall...