2007-10-28

Varför sälja Svenska Spel

Moderaterna vill sälja Svenska Spel. På partistämman blev partistyrelsen överkörd i denna fråga.

Varför inte lotta ut företaget?

I SvD och DN läser jag att finansministern möttes av burop när denna fråga debatterades. Delar av auditoriet uppskattade inte att han rakryggat yttrade: -Fall inte för den enkla nyliberala retoriken.

Det låter fullständigt osannolikt att partidelegater beter sig på ett sådant sätt.

När det gäller Svenska Spel måste man besinna sig. Det handlar trots allt om en viktig finansiering av idrottsrörelsen. Det är viktigt.

Andra bloggar om: ,

15 kommentarer:

Nina sa...

Det handlar dessutom inte bara om idrottsrörelsen: Ett stort antal ideella ungdomsförbund får också sin del av Svenska Spel-kakan. En utförsäljning av Svenska Spel skulle troligen bli en rejäl smäll även för de olika religiösa ungdomsförbunden, scouterna, 4H, en hel radda musik- och kulturförbund, ett gäng nykterhetsförbund många andra hobbyorganisationer.

Det är i mina ögon organisationer som är i större behov av detta stöd än vad idrottsrörelsen är.

Anonym sa...

Är det inte snarare så att idrottsrörelsen används som alibi för spelmonopolot. För det finns väl ingen naturlig parallell mellan idrott och gambling som innebär att den typen av verksamhet inte kan finansieras som all annan offentlig verksamhet utan måste få sina pengar från ett i mitt tycke ganska osmakligt monopol.

Sen att vissa moderater fortfarande har ryggrad nog att vända sig mot att Borg accepterar vänsterns beskrivning av nyliberalismen visar bara på att det fortfarande finns hopp för partiet.

Anonym sa...

Svenska spel måste bort. Det är helt orimligt att staten både ska bedriva spelverksamhet och samtidigt kontrollera att den inte bedriver för mycket spelverksamhet, så att folk spelar ihjäl sig. Moderaternas förslag siktar på en vettigare lösning där spelmarknaden sköts av företag så att staten kan agera oberoende kontrollinstans. På kuppen får vi antagligen billigare och bättre spel.

Att man kan motivera spelmonopolet med att en uppsjö av hobbyister har haft Svenska spel som kassako är för mig obegripligt. Om ni verkligen anser att diverse fritidsverksamheter måste ha statligt stöd för att fungera så handlar det om skattefinansiering och bör sortera under statsbudgeten.

Att religiösa föreningar ska ha understöd från ett statligt monopol är ju direkt olämpligt. Kyrkan ska ju numera vara fristående från staten ...

Anonym sa...

Det handlar inte om finansierng av sporten i första hand utan det hela handlar om ett gammalt förlegat monopol som i ett fritt samhälle måste bort!!!

Anonym sa...

Svenska spel drar in 5 miljarder i vinst per år - till svenska staten. Med en 5%-ig förräntning innebär det att SS har ett värde av 100 miljarder.

Bara så vi vet vad eventuella köpare behöver punga upp med och vilka inkomster vi missar.

Per Westberg sa...

Jag hoppas att Roland Nilsson inte missuppfattat allt lika mycket som det faktum att han tror att Svenska kyrkan har stöd från Svenska Spel. Fel fel och fel.

Anonym sa...

Per: jag påstod inte att Svenska kyrkan har stöd från Svenska spel. Men religiösa ungdomsförbund har det. Om staten ska vara separerad från kyrkor och religion i alla dess former (och det anser jag att den bör vara) så ska statliga verk inte pytsa ut pengar till några religiösa samfund.

Wunder: det går utmärkt att ta in de 5 miljarderna som punktskatt på privata spelföretag istället...

Per Westberg sa...

Roland
Svenska Spel är inget statligt verk. Det är ett statligt ägt bolag.

Likaväl som stat och kommuner stödjer idrott, folkbildning och föreningsliv ska staten kunna stödja trossamfund.

Staten ska var religionsneutral men det är en helt annan sak.

Anonym sa...

I andra länder strider spelbolagen som djur för att inte behöva dela med sig av vinsten till t ex idrottsrörelsen eller folkbildningen. Man har en rätt naiv syn på spelföretagen om man tror att de skulle uppföra sig annorlunda här

Anonym sa...

Eftersom den svenska staten är spelberoende så undrar jag hur kommer de spelintäkter som staten förlorar att tas igen. Blir det en skattehöjning på något annat istället??

Staten kommer att kompensera sig för detta intäktsbortfall.

De politiker som fattar detta beslut kommer knappast acepptera att deras arvoden sänks på grund av staten får minskade intäkter från spelen.

Rätta mig gärna ifall jag har fel:-}

Anonym sa...

Per: Ok, statligt ägt bolag. Slarvigt uttryckt från min sida. Men sak samma, det är pengar från staten i alla fall. Jag anser inte att staten ska stödja trossamfund, men om man nu tycker det så ska det in i statsbudgeten så att det tydliggörs och kan debatteras i riksdagen i vanlig ordning.

Calle: naturligtvis vill inte privata företag dela med sig pengar till idrottsrörelser eller folkbildning (bortsett från då goodwill-effekter gör det ekonomiskt fördelaktigt). Men staten kan beskatta företag vare sig de vill eller inte. Vi lyckas ju dra in 80% i punktskatt (eller nåt sånt ) från bensinbolagen.

Per Westberg sa...

Nu hamnar jag visst i debatten om Svenska Spel trots att jag inte uttryckt någon åsikt. Jag har bara på skämt skrivit att bolaget borde lottas ut.

Roland: Det är inte pengar från staten. Det är pengar från spelarna.

Och så blev det nog lite fel med punktskatten på bensin. Den är 5:04 per liter och det blir knappast 80 procent. Om man lägger till momsen (som ju inte är en punktskatt) blir det möjligen dryga 60 procent.

Sedan kan du Vara trygg många Svenska samfund har statsbidrag (dock inte Svenska kyrkan). Precis som du efterlyser debatteras det i riksdagen eftersom det är en del av kulturdepartementets budget.

Anonym sa...

Visst är det pengar från staten. Bolaget är statligt ägt och vinst disponeras enligt ägarens tycke. Hade staten inte delat ut vinsten till alla kulturföreningar så hade vi haft 1,3Mdr sisådär extra i statskassan. Alltså en kostnad för staten.

Det är precis svårigheten att se sådana kostnader som gör att statens ägande och inblanding i allherrans bolag är problematiskt. Det blandar bort korten, maskerar pengaflödena, och snart vet ingen vad vi egentligen betalar och till vem. Det är svårt att argumentera mot en statlig utgift om folk inte ens erkänner att den existerar. Svenska spel är såklart bara toppen på det isberget, men nu var det ju ändå uppe på tapeten.

Per Westberg sa...

Skatt är pengar från staten. Den tas upp från enskilda med tvång. Svenska Spels intäkter kommer från spelarna som helt frivilligt betalar spelinsatser.

Möjligen kan man kalla idrottsrörelsen för kulturföreningar men statligt stöd är ingen konstnad möjligen en utgift. :)

Anonym sa...

Skatt är pengar *till* staten... ;) Skatt är en intäkt. Breda vinstmarginaler i statliga bolag är likaså en intäkt. Den tas från spelarna i detta fallet, men det är absolut inte frivilligt!

Svenska spelmonopolet, liksom alla bolag i behov av statligt skydd, håller priser långt över marknadsnivån, vilket möjliggör generösa rörelsemarginaler. Det högre priset är ekonomiskt likvärdigt med en lagstödd straffavgift. Som tas upp av spelarna med tvång.