2007-10-15

Porrbilarna gör nytta


De löjliga bilar som åker omkring med ljusreklam för några av stadens få porrklubbar fäster mer uppmärksamhet på hur galen verksamhet det är på klubbarna än de i realiteten kränker.
Vad är porrbilar tänker jag när jag läser rubriken i DN som berättar att riksdagsledamöterna Sylvia Lindgren (s) och Veronica Palm (s) motionerat mot porrbilar. De vill ha ett förbud mot den kontroversiella reklamen som utgörs av bilar som åker runt med stora anslag som bjuder in till några av stadens porrklubbar.

Stockholms kommunfullmäktige beslutade 2004 att göra ett tillägg i de allmänna ordningsföreskrifterna med texten:

Könsförnedrande mobil reklam får ej framföras på offentlig plats.
Stockholms stads syfte var var att förhindra de bilar som gör reklam för sexklubbar. Länsrätten upphävde beslutet eftersom det stred mot yttrandefriheten i våra grundlagar en uppfattning som även delades av Kammarrätten i Stockholm. De båda domstolarna konstaterade att rätten att genom affischer och liknande anslag på offentliga platser lämna meddelanden av olika innehåll utgör en del i den grundlagsskyddade yttrandefriheten (prop. 1992/93:210 s. 290). Ett förbud mot affischer som inte tar sikte på ordningen på offentlig plats får inte förekomma i en lokal ordningsstadga. Begränsningen får bara avse att förebygga oordning och inte ta hänsyn till meddelandets innehåll. I detta fall handlade inte om att förebygga oordning.

Motionärerna föreslår därför enligt DN att den pornografiska reklamen ska klassificeras som diskriminerande och att man på så sätt skulle man kunna komma runt problematiken med att reklamen i sig är grundlagsskyddad. När jag läser motionen konstaterar jag dock att motionärernas recept egentligen handlar om tillståndsplikt för fordon vars enda syfte är att göra reklam.

Jag tror att de båda riksdagledamöterna underskattar vår yttrandefrihetslagstiftning. En allmän tillståndsplikt för reklamfordon kommer givetvis att behöva vägas mot yttrandefriheten och då får nog reklamförbud ge vika hur obehagligt man än tycker att dessa bilar med ljusskyltar är. För att komma åt dessa bilar krävs nog egentligen ett förbud mot porr. Något som jag svårligen tror skulle vinna gehör hur förnedrande vi än tycker att porr är. Vi har ju i vårt land valt att inskränka förbud mot porr till barnporr och i vissa sammanhang även förskönande av våld (olaga våldsskildring).

Men frågan är om inte just dessa löjliga bilar i själva verket fäster vår uppmärksamhet på hur puckade dessa klubbars gäster är. För det första måste dessa bilar alltid åka två och två och de flesta tycker nog att de är pinsamma. Dessutom är de ett bevis på att ifrågasättande av porren givit resultat. Klubbarna är numera relativt få och deras verksamhet ligger tack vare en tuff lagstiftning långt ifrån hur det kan se ut i andra länder. Det är ju trots allt nästan 30 år sedan liveshowuppträdanden försvann och Sverige är inte längre ett "syndens näste".

För att slippa straff för förargelseväckande beteende tvingas man använda bilder som i sig är diskriminerande men i sak inte ligger långt efter vissa klädföretags reklam.

När bilarna dyker upp på stan skrattar de flesta och kanske gör det att en och annan presumtiv porrklubbsgäst inser att de flesta tycker att det är egendomliga kufar som går på sådana här klubbar och köper Pommac för tusentals kronor.

Avslag på motionen. Vi får nog tåla sådan här skit och sådana här löjliga bilar. Om det är några som förnedras så är det bilarnas chaufförer. Även om de inte tar åt sig är de nog inte helt stolta över sin sysselsättning och de känner sig nog helt klart utanför.

Motion 2007/08:K258 av Sylvia Lindgren och Veronica Palm (s), Motorburen reklam för porrklubbar

Andra bloggar om:

8 kommentarer:

Anonym sa...

Porrbilarna behovs. Storigt nar det sitter att gang varldsfranvanda feminister och tycker synd om de stackars turisterna.

Anonym sa...

Väl skrivet! Jag kan bara instämma i det du säger - de här bilarna gör knappast stan vackrare eller mer representativ och chaufförerna är knappast några raketforskare - men så är också yttrandefriheten något som för såväl gott som ont med sig.

Du belyser dessutom en annan viktig aspekt av representativ parlamentarism - nämligen hur viktigt det är att våra riksdagsmän förstår hur resonemangen och filosofin bakom lagstiftarens intentioner är. Det kan nog sägas vara naivt att tro att en sådan här motion skulle få bifall i någon instans, och därmed nära på pinsamt av en välavlönad ledamot att föra fråga på tal överhuvudtaget, vad man än tycker om tanken.

Anonym sa...

Sluta försöka komma runt yttrandefrihetslagen. Att kränkas är någonting man får leva med om man lever i en demokrati. Om inte kan ni sticka till diktaturer utan yttrandefrihet.

Anting är allt tillåter heller så är inget det.

Anonym sa...

Stort problem, eller hur?

Låt oss glömma klimatfrågan och tredje världen och använda alla resurser på detta ; - ))

Anonym sa...

Birgitta gjorde en häftig egen version av detta:

http://www.aftonbladet.se/stockholm/article399752.ab

Per Westberg sa...

Maria
Just precis som Birgitta Ohlsson ska man göra.

Anonym sa...

Anonym #3, 15 okt. har sa klart fel. Yttrandefriheten ar till for att FORHINDRA krankning. Diktaturerna kranker kvinnor, hur kan du ha missat det? Problemet ar att alla inte forstar oss som blir krankta. Jag vill inte leva i ett samhalle dar jag far andras sexualitet upptryckt i ansiktet. Jag ar i vanliga fall en pacifist som har langt till ilska men nar jag ser de har bilarna ser jag rott. Senast at jag lunch pa en uteservering. Sommar, sol, allmant trevlig stamning. Sa kom tva "porrbilar" och jag kan inte fa nagon att forsta exakt hur det kanns men jag blev sa arg att jag var beredd att slass om chaufforen hade klivit ut ur bilen nar jag pekade finger at honom. Jag kanner mig valdigt krankt och det betyder inte att jag vill slappa miljofragan eller "tredje varlden" (Anonym #4). Det ena utesluter inte det andra och ni ska tro att politikerna jobbar med fler an en fraga i taget. Ta bort bilarna! Porrentusiaster kan val sukta over kvinnokroppar pa egen kammare?

Anonym sa...

Hallå... Yttrandefrihet är absolut inte till för "förhindra kränkning", det har vi andra lagar för. Brottsbalken och det där, vettu. Och då pratar vi kränking av lagstadgade rättigheter. Dit hör till exempel en porrbilschauffis rätt att slippa bli misshandlad på jobbet, men inte allmänt missnöje med andras mer eller mindre osedliga leverne.

Vill du vara ifred för andra kvinnokroppar så får du nog käka lunch på din egen kammare. Eller starta ett egen porrfritt kafé på betryggande avstånd från allmän väg.