2007-10-28

Lag kan förändra kyrkorum


Spaniens socialistiska regering håller masken och finns representerad genom utrikesministern när påven i dag på Petersplatsen i Rom kommer att saligförklara 498 spanjorer som dog innan och under det spanska inbördeskriget (1936-1939). De saligförklarade är två biskopar, 24 präster, 462 nunnor och munkar, tre kyrkoanställda och sju lekmän. Just dessa dödades av vänstern även om Francos höger vanligtvis brukar anklagas för att ha flest liv på sina samveten.
Samtidigt pågår slutarbetet med en ny lag om historiskt minne i den spanska statsapparaten. Högerpartiet Partido Popular är kritiska till den nya lagen som man menar river upp gamla sår. Den katolska kyrkan är också allmänt skeptisk, inte minst, för att lagen kan komma att innebära att man tvingas plocka bort minnesmärken som symboliserar fascistiskt Francostöd. Bland annat kommer det massiva minnesmärket Valle de los Caídos – the Valley of the Fallen – in El Escorial utanför Madrid att tillägnas fallna från båda sidor i inbrödeskriget. Denna plats byggdes av fascisterna 1940 av tvångsdeporterade republikanska krigsfångar och det 150 meter höga korset syns på 4 mil avstånd.

En som däremot är positiv till den nya lagen är den katolske ärkebiskopen och kardinalen i Barcelona Lluís Martínez Sistach som säger: Krig mellan stater glömmer man lättare, men ett krig inom ett land tar längre tid att glömma.

New York Times, 27 oktober 2007
SvD, 498 spanjorer saligförklaras

BBC, Vatican honours Spanish war dead
Spain News National, Spanish constitutional commission passes Historical Memory Law

Andra bloggar om: , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

I Hemingways Klockan klämtar för dig finns ett kapitel som beskriver hur man stängt in präster och nunnor i bykyrkan och sedan tar livet av dem genom att tvinga dem till ett gatlopp och över ett stup. Det som gör den berättelsen så läsvärd enligt min mening, är att Hemingway så skickligt fångar den känsla av obehag som deltagarna upplever efteråt.