2007-10-20

Spektakulärt uppträdande


Fotbollsvåldet blir alltmer spekulativt. Två dagar (SIC!) innan matchstart är det nu stök i Stockholm där så kallade AIK-anhängare och så kallade IFK Göteborganhängare snurrar runt för att slåss.

Ordet huligan kommer enligt Nationalencyklopedien av engelskans hooligan som man ibland förknippat med det irländska familjenamnet Hooligan. Svenska Akademiens ordbok skriver att benämningen tidigast har använts om ett förbrytarband som omkring 1890 hu­serade i vissa delar av London.

Tyvärr är huliganism ingen ny företeelse. År 59 efter Kristus utbröt ett våldsamt slagsmål i samband med gladiatorspel i Pompeji. Kejsaren i Rom fick in klagomål och överlät till senaten att besluta i ärendet. Följden av detta bus blev att alla gladiatorspel i Pompeji förbjöds under tio år.

5 kommentarer:

Anonym sa...

De som är huliganer är nog mest det för att ha en ursäkt att slåss, de struntar i klubbens bästa. Skulle inte idrottsklubbar finnas som de kan vara "supporters" till, så hade de hittat andra ställen/ursäkter för att slåss, de skiter fullkomligt i klubbens bästa.

Denna utveckling kommer att leda till publikfria matcher (minskade intäkter för klubbarna), högre böter och därmed till kraftiga försämringar beträffande IDROTTEN som alla påstår sig bry sig om.

INGEN har gjort nåt konkret MOT huliganerna, varför? För man kan inte straffa dem som ger intäkter till klubben OCH samtidigt förstör den =)

Kan inte alla börja spela schack istället?!

Per Westberg sa...

Jodå
Kejsar Nero regerade 54-68 e.Kr och han gjorde en hel del.

Anonym sa...

Visst är det så. Huliganer i alla dess former har alltid funnits och kommer tyvärr göra det i framtiden också.

Bra post.

Anonym sa...

Förlåt en kommentar som inte berör ämnet i sig: vad menar du med (SIC!) i din text?

Per Westberg sa...

Bra fråga. Kanske lite snobbigt att använda ett sådant uttryck.

SIC är latin och betyde "så" [uttalas si:k] Det är ett sätt att understryka att ett uppseendeväckande eller något egendomligt faktiskt är rätt återgivet.

Förr i tiden skrev doktorn på sic! på läkemedelsrecepten för att markera en anmärkningsvärt hög dos av läkemedlet i fråga var avsiktlig.

Visst är det ett ganska bra uttryck.