2007-10-20

Blev ledarskribenten trött

Helsingborgs Dagblads andraledare handlar idag om kungliga bröllop. Skribenten konstaterar helt riktigt att monarkin hamnar i en helt ny situation om kronprinssesan gifter sig med Daniel Westling. Om Daniel Westling blir prins kan vi komma att få ännu en kunglig familj, skriver han.

Jag utgår ifrån att ledarskribenten skriver om det faktum att många rojalister kan ha dubier och att man kan oroas för monarkins framtid. Mot denna oro kan invändas att både kung Carl XVI Gustaf och kung Harald V gift sig med ofrälse kvinnor. Drottning Elizabet II är gift med hertig Philip av Edinburgh som, född Mountbatten, tidigare var prins av Grekland. Den danska drottningen, Margrethe II, är gift med prins Henrik som vid vigseln 1967 bar det stolta namnet greve Henri de Laborde de Monpezat.

Alla dessa exempel tyder på att monarkin klarar de påfrestningar som det kan innebära att regenten hämtat sin gemål utanför kungahusen.

Men trots att jag läser HD:s ledare gång på gång begriper jag inte vad skribenten vill ha fram. Han avslutar sin ledare med den dimmiga texten:

Är kungafamiljen på väg att bli en vanlig svensk familj, en mycket rik familj bör tilläggas? Ju vanligare den blir desto snabbare infinner sig ett bäst-före-datum. Kronprinsessan blir vd och prins Daniel ekonomichef så att säga.Det finns ingen anledning att avundas huvudpersonerna. De kommer att vara infamt påpassade.

Det vore mänskligt om man vill slippa loss ur denna gyllne kniptång.

Vad är det ledarskribenten Sven-Åke Olofsson vill säga?Andra bloggar om:

Inga kommentarer: