2007-10-15

Helping Hand

Upsala Nya Tidning skriver i dag att biståndsorganisationen Helping Hand är kopplad till församlingen Livets Ord i Uppsala men att detta inte framgår av kampanjmaterialet.

Livets Ord uppger att skälet till den låga profilen är att undvika att utsätta medarbetare utomlands för risker. Detta är givetvis ett gott skäl och det är något tveksamt att döma ut en insamlingsorganisation bara på den grunden att den är kopplade till en församling som många uppfattar som kontroversiell. Däremot är Livets Ords redovisningsprinciper tveksamma. Man väljer att att låta pengarna gå in i Livets Ordrörelsen i stället för den stiftelse som man uppger står bakom. Enligt UNT hade Helping Hand en omsättning på 8 284 kronor förra året och 2005 var omsättningen bara 60 kronor. Är Helping Hand en stiftelse är det en juridisk person och då ska den givetvis ha eget postgironummer och det är viktigt att redovisningen är öppen.

Den som skänker pengar till bistånd välja en organisation som är kontrollerad av Stiftelsen för insamlingskontroll - SFI. Detta ser man enkelt genom att bank- eller postgirokontot börjar på 90.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Visst borde de ha haft ett separat konto, öppen redovisning och så vidare, men ändå. Är det inte lite konstigt rent nyhetsmässigt av DN att ge hela grejen så mycket nyhetsplats med tanke på att de bara samlat in drygt 8 000 kronor under förra året? Är det bara jag som kopplar det till DN:s topp om religiösa inslag i skolan och funderar på styrd nyhetsprofil?
GS

Per Westberg sa...

Nja sannolikt har de samlat in och sålt för betydligt mer än 8 000 kronor. Det är liksom det som är problemet. Man har en insamlingsstiftelse men pengarna går inte in i denna.