2007-10-06

Djurens Rätt 125 år - Den helige Franciskus dag

I morgon firar Djurens Rätt 125 år och denna viktiga organisation uppmärksammas idag i media. Detta sker på den helige Franciskus av Assisis dag (Djurens skyddshelgon). Djur är levande och kännande varelser med intressen och behov som måste tillgodoses. De har nämligen förmåga att uppleva, känna smärta och lust. Det är den egenskapen som ger djur moralisk status.

Lars Ryding i SvD är rolig när han konstaterar att den 4 oktober tidigare var högdjurens dag. Han tänker givetvis på de år under sjuttiotalet då direktörerna tågade på gatorna i kamp mot löntagarfonder.

Aftonbladet berättar att kronprinsessan Victoria inte bär päls vilket är ytterligare ett bevis på tronpretendentens exeptionellt goda omdöme.

SvD.se skriver om det orättfärdiga i att i vissa situationer använda djur i reklam. Och då talar vi inte om en munter familjehund som ligger och dåsar i en soffa. Kritiken kan till exempel riktas mot hur en schimpans i en reklamfilm för ett telebolag är frustrerad. Det vill säga reklamen bygger på att djuret inte mår bra. Du kan här läsa om att företaget dragit tillbaka filmen.

Andra bloggar om: ,

Inga kommentarer: