2007-10-08

Så till ämnet

Ambassadör Lars Danielsson skriver i dag en initierad debattartikel om utrikesnämndens existens och funktion. Rubriksättarna tar naturligtvis sikte på det faktum att Konungen är ordförande i utrikesnämnden även om just detta inte tillhör Danielssons tyngsta argument för att tänka nytt kring utrikesnämnden som komponent i utrikespolitiken.

Nu återstår att se om kommentarerna till denna debattartikel kan hålla sig till ämnet eller om Lars Danielsson som person skapar fokus. Lite egendomligt blir det när Lars Danielssons chef, utrikesminister Bildt, nu säger att han ser Danielsson som socialdemokratisk partiarbetare. Detta får ett litet löjets skimmer eftersom både Mona Sahlin och den socialdemokratiske vice ordföranden i Utrikesutskottet Urban Ahlin säger att Danielsson inte återger en socialdemokratisk partilinje.

Om jag själv på petimätervis ska avvika från ämnet noterar jag att Danielsson skriver:
Torekovskompromissen, som träffades sommaren 1970 var att kungen skulle vara ordförande i utrikesnämnden som en av de få icke-representativa uppgifter statschefen fick behålla.
Årtalet 1970 är nog fel. Personligen tror jag att rätt årtal för Torekovöverenskommelsen ska vara 1971. I alla fall om man får lita på Nationalencyklopedien. Wikipedia ger samma svar.

4 kommentarer:

Karin sa...

(Off Topic)

Vilken praktisk knuffruta! Hur får man den?

Per Westberg sa...

Hej Karin
Jag skickar koden när jag kommer tillbaka till datorn i kväll.

Anonym sa...

Borde inte folk fråga sig varför Danielsson är kvar i politiken snarare?

Mer eller mindre allt pekar ju på att han ljugit i KU och fortsatt att ljuga även efter det kommit fram att han ljugit..
Kan man verkligen ha förtroende för en sådan person? Måhända att alla ska ha en andra chans, men ge honom ett papersvändar jobb och inget ansvarsfullt då.

Per Westberg sa...

Han är inte kvar i politiken. Han är tjänmsteman i utrikesförvaltningen.