2007-10-11

Snart blir Jämtland norskt igen

Jag läser i Östersundsposten att regeringens samordnare för regioner, Jan-Åke Björklund, klurat om norrlandslänen. Jag tillhörde dem som var lite skeptisk när jag första gången hörde att Vesternorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten skulle kunna bli en region. Men sedan har jag talat med folk i både Västerbotten och Norrbotten som känner sig attraherade av idén.

Men nu visar det sig att tunga representanter från Jämtland, Härjedalen, Sundsvall och Ånge stretar emot. I onsdags träffade Jan-Åke Björklund företrädare från Sundsvall och Ånge och beskedet han fick var att kommunerna står fast vid att gå samman med Jämtland. Det här innebär att Västernorrlands län är i upplösning och nu börjar man titta söderut för att kanske föra hela eller delar av Gävleborgs län och Dalarnas län till den nya regionen Jämtland/Sundsvall.

För att hänga med i allt detta fordras stora geografikunskaper och frågan är om det inte är läge för Jämtlands län att återansluta landskapen Jämtland och Härjedalen till Norge. Då blir det mindre fylla och färre brats i Åre.

Landskapet Jämtland blev svenskt vid freden i Brömsebro 1645.

Inga kommentarer: