2007-10-30

Lustiga rubriker

Journalisterna har varit uppfinningsrika när de i dag rapporterat om det träkrucifix som stulits i Mörrums kyrka i Blekinge. Lyckligtvis har man nu hittat det 300 år gamla konstverket.

SvD skriver - Jesus stulen men funnen och Stulen Jesusbild hittad i vassen. Kyrkans Tidning sätter rubriken Jesus dök upp i Mörrumsån. Blekinge Läns Tidning meddelar den viktiga nyheten - De fann Jesus i Mörrumsån - och fortsätter med att berätta att det inte är var dag som kyrkoherde Göran Mellander finner Jesus. Men på den punkten tror jag tidningen har fel.

Mest seriös rapportering har nog Dagen som berättar att krucifixet är totalförstört och att busarna böjt visarna på kyrkan urtavla.

Det är roligt att vitsa till saker ibland men man får inte glömma bort hur tragiskt det är när gamla kulturföremål och konstskatter förstörs.

Andra bloggar om:

4 kommentarer:

Anonym sa...

En sorglig historia. Man blir både ledsen och arg.

Vill i sammanhanget nämna att jag hade nytta av just "Dagens" rubriksättning då jag skrev ett par inlägg med anledning av diskussionen om Gud och religionen i EU-fördraget. Mina rubriker "Gud gör comeback" respektive "God - the ultimate comeback kid" var väl litet vanvördiga men jag kunde med gott samvete hänvisa till "Dagen" som i samma ämne skrev :"Merkel dammar av Gud."

Per Westberg sa...

Inte är det vanvördigt.

Anonym sa...

Jag tror inte det är många om förstår just det konsthistoriska värdet som kyrkor har/förvaltar. Finansieras denna förvaltning bara genom medlemmar i svenska kyrkan?

Per Westberg sa...

Kyrkans medlemmar står för lejonparten av kostnaderna för att underhålla kyrkororna. Det finns ett en statlig kulturminnesersättning som bidrar till de så kallade kulturhistoriska äverkostnaderna.

Men kyrkans medlemmar står helt och hållet för öppethållande och drift, till exempel uppvärmning.