2007-10-12

Dag Sandahl bloggar


Bild: Jim Elfström, IKON, Svenska kyrkans bildbyrå

Tillträdande komministern i Högby-Källa-Persnäs församling på Norra Öland, teologie doktor Dag Sandahl, har börjat blogga. Under det fyndiga namnet Dagblogg* hittar vi honom sedan den 3 oktober i Sydöstran. Bloggens presentation är dock mindre fyndig och det är väl någon journalist som tycker det är lustigt att innehållsdeklarera bloggen med: "Dag Sandahl bloggar om allt mellan himmel och jord". Ack så förutsägbart.

Dag Sandahl har en sällsynt förmåga att hantera språket och är alltid slagfärdig i debatten. Möjligen kan den småländska accenten saknas i skriften. Intellektet är knivskarpt, kunskaperna enorma och bloggosfären tillförs nu en bloggare av rang särskilt som hans åsikter inte alltid är PK. I mångt är han minst sagt kontroversiell men samtidigt hittar han angelägna ämnen.

Dag Sandahl kommer helt klart att rita om kartan i bloggosfären. Snart ligger han på blogglistornas topp och han kommer att refereras och länkas till.

Välkommen till bloggosfären Dag. Men frågan är om det håller att han ligger på Sydöstran. Det är ingen riktig blogg. Man måste gå till tidningens redaktionella kommentarsfunktion för att kunna göra kommentarer och det är ett taskigt gränssnitt på sidan. Jag har ingen aning om det ens går att åstadkomma ett RSS-flöde från denna blogg.

Jag måste ifrågasätta honom då han är lite väl kategorisk när han kritiserade en kvinnliga kollega den 7 oktober. Tungan är onödigt vass då han skriver;

Kyrkoherden i Rödeby hade inga svar på frågan varför pappan skjutit och dödat en 15-åring och svårt skadat en 16-åring. Vi kunde bara hålla om varandra, hette det. Det är faktiskt inte sant. Frågan har flera svar. ---

Även om Dag i sak har rätt känns det lite som att han vill göra sig lustig över en kollega. Men saken är säkert att den kvinnliga kyrkoherden har betydligt mer att tillföra än vad som framgick i tv-inslaget. Naturligtvis vittnar hon om det mest tydliga och den akuta fasen. Detta inlägg var onödigt och det visar sig också av kommentarerna. Jag tycker att kyrkoherden i Rödeby varit en bra och trygg företrädare för kyrkan i en krissituation. Många vittnar också om kyrkans betydelse i Rödebys tragik.

Å andra sidan applåderar jag hans inlägg den 12 oktober där han kritiserar journalistiska passivformer, till exempel; Det sägs, det påstås - DAG: jo, men av vem? Folk menar att - DAG: men vilka är folk? ¨.

META
* Det finns andra Dagbloggar än Dag Sandahls. dagblogg.no är exempelvis en norsk bloggtjänst.

Dag Sandahls blogg
Dag Sandahl på Wikipedia

Karin Långström Vinge uppmärksammade mig på Dag i bloggosfären

Andra bloggar om: ,

7 kommentarer:

Anonym sa...

Spännande! Vad kul!

Bengt O. sa...

Per, du vet att jag gillar dig så ursäkta: 'Dag Sandahl bloggar om allt mellan himmel och jord' Ack så förutsebart", var inte det litet snarstucket? Vi vilsegågna får tycker att sånt är kul ;-) Utan elakhet, vill jag tillägga, bara en vänskaplig knuff i sidan.

Per Westberg sa...

Hej Bengt
Jag klarar detta och ska jag vara ärlig brukar jag excellerera i sådana här "skämt" själv.

Men nog var väl ändå elektroniksgrossist företaget ELFA bäst med devisen "Allt mellan antenn och jord" :)

Jämtlandstösen sa...

Oj, här upptäcker jag att Dag snott min ( givetvis fyndiga) ;-) devis och bloggar om allt mellan himmel och jord!

Per Westberg sa...

Jämtlandstösen var först. Jag ska fråga Dag om det är han eller någon journalist som kommit med idén.

~Karin Långström Vinge~ sa...

Skulle ju vara roligt om den som sitter och granskar kommentarer kunde vara lite rappare.

Per Westberg sa...

Det verkar som om uppdraget ligger på morgonredaktören och han eller hon ska väl skriva några artiklar först.

Men denna eftersläpning är inte kul.