2007-10-21

Fromleri för att bli president


I veckan samlades 2 000 företerädare för den kristna högern i USA för att fråga ut presidentkandidaterna hur pålitliga de är. De demokratiska kandidaterna avstod från denna tillställning där de republikanska kandidaterna tävlade ikapp för att visa på moralkonservatism. På agendan stod givetvis abortmotstånd, kamp mot samkönade äktenskap och en militant hållning i "kriget mot terrorismen.

Skådespelaren och förre senatorn från Tennessee Fred Thompson berättade att det första han skulle göra som president vore att be till Gud. Detta gillades givetvis av publiken men utifrån mitt svenska perspektiv känns det som fromleri. Det vill säga hycklad fromhet.

Det känns betryggande att de demokratiska kandidaterna vänder den kristna högern ryggen. Men en sådan här tillställning ska inte underskattas när nu delegaterna vänder tillbaka till sina församlingar för att övertyga sin bröder och systrar vem som är den bästa kandidaten. Nu hör det väl i och för sig till saken att de kristna högern givetvis inte dominerar alla samfund och alla församlingar.

Mest intressant är kanske hur de kristna väljarna ställer sig till New Yorks förre borgmästare Rudolph W. Giuliani som möjligen kan sägas vara något mer liberal i frågor som abort och samkönade äktenskap. Giuliani har ju även, kors i taket, en skilsmässa bakom sig och vissa delar av den kristna högern hotar med att bilda ett nytt parti om Giuliani nomineras som republikanernas presidentkandidat.

Men om man får tro New York Times lyckades Guiliani något blidka auditoriet och kanske var det för att denna katolik berättade att han en gång övervägt att välja prästseminariet. Då måste han väl ändå vara en hyvens kille.

DN, Kampen om de kristna väljarna
New York Times, Religious Right Divides Its Vote

Andra bloggar om:

Inga kommentarer: