2007-04-01

Avslöjande aprilskämt

Det är lite tråkigt att börja morgonen med att läsa tidningarna på nätet. 1 april är definitivt dagen då man ska börja med pappersversionen. Saken är ju den att SvD har en artikel om olika tidningars aprilskämt redan på första sidan i nätupplagan men givetvis avslöjar man inte sitt eget aprilksämt. DN har ingen särskild höjd på sitt aprilskämt om senarelagd semesterperiod för europeer.

Så blev jag lurad 1975
Den 1 april 1975 lyssnade jag på Radio Stockholm som på morgonen hade ett inslag från Stockholms ström. Reportern, jag tror det var Harald Norbelie, berättade att en limnologisk sensation timade vid Stockholms ström. Det hade blivit en sådan ansamling av laxöring att människor kunde stå vid Helgeandsholmen och plocka fisk med händerna.

Eftersom jag gick i ettan på gymnasiet var jag förhindrad att gå dit direkt på morgonen men när skolan väl var över för dagen tog jag 48:ans buss (härlig dubbeldäckare) från Hantverkargatan ner till Tegelbacken. Några laxöringar skulle väl ändå ha dröjt sig kvar. Under en timma uppehöll jag mig kring Helgeandsholmen och Stockholms slott men okulärbesiktningen gav intet.
Väl hemma berättade jag för mor och far om sensationen på Stockholms ström och de brast ut i ett gott skratt.

Men det var nära idag också
Jag blev lurad idag också. I alla fall under några sekunder. Kolla bilden högst upp i detta inlägg. Den dök upp när jag pingade www.nyligen.se. Jag var nära att väcka något av barnen för att få hjälp med ekvationen. Nu ska jag fuskpinga och kolla vad som händer om man trycker på "I agree-knappen"

UPDATE
Pinga själva så får ni se.
Jag har nu läst pappersversionen av SvD, del 1,utan att hitta något aprilskämt. Nu är jag lurad. För det kan väl inte vara nyheten om att Maud Olofsson ska starta en grön (SIC!) tankesmedja. Den nyheten såg jag redan igår.
Nedan min fuskping.
Andra bloggar om: , ,

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hm.. Gillar din antispamrobotkontroll. Men är det inte så att du angett en andragradsekvation i kontrollfrågan, och att (nästan) alla andragradsekvationer har två svar ?

Har jag fel?

Anonym sa...

Jag såg den också när jag pingade nyss ;-) Den var riktigt bra men man är luttrad den 1 april.

Anonym sa...

ja, jag sågo ckså nyligens.se aprilskämt...jag gick på det kan jag ju säga...fast jag klarade inte ekvationen...haha...

Per Westberg sa...

Till anonym
Nu är det ju inte jag som tagit fram detta lutsiga aprilskämt men när det gäller andragradsekvationer med reella eller komplexa koefficienter så har har de enligt algebrans fundamentalsats två (eventuellt sammanfallande) rötter. I alla fall om man får tro Wikipedia. Själv hajar jag nada men plötsligt börjar jag känna ett spirande intressa att börja läsa matte. :-)

Anonym sa...

Jag har alltid varit barnsligt förtjust i matematik och skulle gärna läsa det igen, om nu tiden fanns. Men jag kan i alla fall bekräfta att andragradsekvationer har två svar som i många fall är likadana.

Magnus Persson sa...

Många? Snarare i enstaka undantagsfall. Enda fallet när bägge lösningarna är lika är ju när ekvationen kan skrivas på formen

(x+a)(x+a)=x^2+2ax+a^2=0