2007-04-05

Gå till källan

Skulle du vilja dela gravplats med någon gammal adelsman eller vila under en pampig obelisk i svart granit? I Jönköping görs nu ett försök att återanvända gamla men övergivna gravplatser till självkostnadspris utropar DN.

Men tittar man på nyhetskällan, vilket är ett nyhetsinslag i SvT Smålandsnytt, förstår man att redaktören som skrivit texten överhuvud taget inte tittat på Smålandsnytt. DN:s text är verkligen skum.

Självklart är det bra att gravstenar återanvänds i stället för att de krossas men med DN:s text kan läsaren bli förundrad och misstänksam. Att återanvända återlämnade gravstenar är verkligen sunt men när DN:s skriver att människor ska erbjudas att få sitt namn ingraverat på stenen och dela gravplats med den föregående ägaren börjar man undra. Tittar man på tv-inslaget ser man att detta påstående saknar all täckning i verkligheten. En sådan ordning skulle ju kunna betraktas som stötande.

Att detta inte är någon egentlig nyhet är uppenbart om man i Google slår på "återanvända gravstenar" - Sökning i Google.

Titta på inslaget i Smålandsnytt

4 kommentarer:

Skuncke sa...

Ja, med de samiska gravarna eller liken som ska återbördas i färskt minne börjar man undra hur det svenska samhället är funtat. Är "svenska" adelsmän inget värda i förhållande till samerna?

Anonym sa...

Nu lyckas jag dessvärre inte få inslaget att funka hos Smålandsnytt så exakt vad de menar vet jag fortfarande inte mer än vad jag läst hos dig :)

Men som gammal dödgrävare vet jag att man redan nu och sen århundraden, om inte årtusenden också, så begraver man i Sverige folk i redan gamla gravar, så det vore inte jättekonstigt om man valde, som det lät hos DN, att även använda gravarna, även om det handlar om gamla kryptor o dyl och inte bara stenen i sig.

FAst är det så gamla stenar o dyl som det verkar ha gällt här så skulle jag bli mycket förvånad om Länsantikvarieämbetet går med på att göra så märkbara förändringar som att ändra på stenen genom att sätta flera namn på den.

Per Westberg sa...

Man får av DN:s text uppfattningen att man kan titta ut en pampig gravsten på en gravplats med stenram och gjutjärnsstaket.

Så säger inte kyrkogårdschefen. Han säger att vissa stenar, som inte är kulturhistoriskt intressanta, kan komma att återanvändas. Då tar man givetvis bort dessa, slipar om dem samt hugger in nya inskriptioner. De gamla gravarna grävs om vilket man gjort under långeliga tider med respekt för gravfriden.

Karin sa...

Knepigt att DN inte kollar upp bättre.

Trevlig helg!

(Min mobil vägrar sms:a dig! :)