2007-04-15

Nu sätter en biskop ned foten

Nu sätter biskop Sven Thidevall i Växjö ned foten när det gäller Scandic hotels som efter ett klagomål från en medlem i Humanisterna plockat bort biblarna från hotelrummen. Porren blir dock kvar trots år av omfattande protester från såväl boende som hotellfacken.

– Scandic väljer att ta bort biblarna från hotellrum i tio länder efter ett enda brev från en militant ateist. Samtidigt har man, trots många påstötningar, valt att behålla porren i sitt filmutbud. Så Scandics budskap är tydligt och klart; bibeln är farlig, porr är ok. Detta ser jag som ett tydligt och klart exempel på religionsfobi, säger biskop Sven Thidevall till Ölandsbladet.

Ann Margret Johansson, på Scandic i Växjö, svarar intressant på en fråga om gästerna blivit kränkta när de sett en Bibel på rummet?
-Vågar jag ej svara på, men det känns helt fel med en bibel. Landet har ju förändrats. Muslimerna måste man ta särskild hänsyn till. Det finns nu biblar, Koranen och ytterligare en skrift som jag glömt vad den heter, att låna i receptionen.

Ann Margret Johansson kommer sedan på att namnet på den glömda skriften är panach. Men vad är det? Jag hittar inte skriften i NE eller på Wiki. Är det någon som kan hjälpa mig?

Läs även Kalmar Läns Tidning, Nybro Tidning

3 kommentarer:

Anonym sa...

Att du inte hittar "Panach" beror på att människan inte lyckades få det rätt ens när hon slog upp det!

Boken heter Tanach (Tanak, Tanakh), och är helt enkelt judendomens bibel, det vi kallar Gamla Testamentet, fast ordnad på annat sätt.

Det är inte ett namn i vanlig mening utan en "utskriven förkortning", som "Esselte" (SLT):

T står för Torah, "Lagen", "Undervisningen", det vi kallar Pentateuken eller Moseböckerna. N för Neviim, Profeterna, och K för Ketuvim, [de övriga] Skrifterna.

Och vad hänsyn till muslimerna beträffar: borde man inte börja med restaurangen i så fall? Finns det en enda rätt där som en rättrogen muslim eller jude kan äta? Jag betvivlar. DET är utestängande, inte en bibel i byrålådan.

För att nu inte tala om att även muslimen med största sannolikhet finner porren åtskilligt mer kränkande än bibeln...

Per Westberg sa...

Tack
Tanak var det givetvis hon avsåg. Och Gamla Testamentet tror jag inte finns i Gideoniternas bibel.

Anonym sa...

Gamla Testamentet finns nog i Gideoniternas Bibel, däremot finns inte hela nog inte i de Nya Testamenten med Psaltaren de delar ut till Hotell etc. :-P