2007-04-07

Scandic fortsätter att klanta till det

UPDATE 14 april, Göran Skytte om Scandic

De senaste dagarna har det förts en animerad debatt om hotellkedjan Scandic som väljer att plocka bort biblarna från hotellrummen bara för att en person skrivit ett brev. I bloggosfären har det uppmärksammats att samma kedja inte har några problem att fortsätta distribuera porr trots massiva protester.

Jan Peter Bergkvist är chef för hållbarhetsfrågor på Scandic, säger enligt Sydsvenskan att kedjan ska inkludera och inte exkludera människor. Det är en bra tanke men logiken haltar. '

Och att hållbarhetschefen inte fattar någonting avslöjar han i yttrande:
Erotiska filmer är lagliga i vårt samhälle och finns på varje bensinstation. På våra hotell finns två filmer i utbudet, men som gäst måste man göra ett aktivt val för att kunna se dem.
Javisst porrfilmer är lagliga och finns på bensinstationer. Biblar är också lagliga. På bensinstationer finns också vindrutetorkare och glass. På hotell kan man ofta köpa glass men sällan i minibaren på rummet. Vindrutetorkare däremot lyser med sin frånvaro hos portieren och bara för att bensinstationer har porrfilm behöver inte hotell följa i deras fotspår. Särskilt som det är omvittnat att många kränks av porren. Inte minst medarbetarna på hotellen.

Erotisk film är en häftig omskrivning om man betänker att erotik brukar definieras som sexualitet med tonvikt på de sinnliga, sensuella inslagen i mötet mellan människor. Sinnlighet och sensualitet var orden.

Bergkvist konstaterar stolt att man måste göra ett aktivt val för att kunna se det han kallar erotisk film. Menar Bergkvist att man inte gör ett aktivt val om man letar fram Gideoniternas bibel under telefonkatalogen över Malmöområdet längst in i en skrivbordslåda på Scandic Segevången utanför Malmö.

Inte konstigt att Hilton har sålt Scandic. Hållbarhetschefen gick väl med på köpet. Stackars karl. Här är han anställd för att genomföra ett bra miljökoncept och så får han hålla på att försvara skit.

Nästa vecka bor jag på hotell tre nätter. Det blir inget Scandichotell vare sig i Göteborg, Växjö eller Hässleholm.

SvD, Biblar tas bort
2006-12-15, Best Western kastar ut porren
2007-03-02, Tips till köparen av Scandic

Andra bloggar om: , ,

12 kommentarer:

Anonym sa...

Om en bibel ska finnas i lådan ska också senaste numret av Hustler finnas där. Liksom koranen, Times och GP.

Om The God Channel ska finnas i teveutbudet ska också Playboy Channel finnas där. Liksom al-Jazeera, TV4 och Axxess television.

Trillar pengen ner nu?

Anonym sa...

Porr dödar inte folk, men kristendomen har mördat miljontals.

Go figure.

Per Westberg sa...

Blogge
Nu har jag ju inte förfäktat att bibeln nödvändigtvis ska finnas på alla hotellrum. Men finns den där så tycker jag att det är knepigt att en persons protest ger omedelbar effekt.

Hustler vet jag inte vad det är ;) och vad beträffar Times och GP kan det vara knepigt med logistiken. Hotellstäderksan kommer ju oftast när man väl dragit från rummet.
Bevare mig för The God Channel.

Ingen peng trillar ner.

Anonym sa...

Pengen trillar ned... Blogge är porrliberal. Se bara på hans blogg!

Men, om det skulle finnas en porrliberal organisation som delade ut Hustler gratis på hotelrummen, så skulle inte jag ha något emot det. Förutsatt att dessa tidningar byttes ut efter varje gäst. Med tidningen Hustler finns nämligen ett hygieniskt problem, som Blogge antagligen inte tänkt på. Skulle jag se en Hustler kvarglömd på ett hotelrum, så skulle jag inte röra denna tidning med tång, och dessutom be att få ett annat (städat) rum.

Med de biblar som ibland finns på hotelrum, så antar jag att detta hygieniska problem inte finns, och därför blir det så mycket enklare att acceptera att denna gratislitteratur finns tillgänglig.

Även sixdays har fel. Porrindustrin dödar antagligen numera fler än vad som numera dödas i kristendomens namn. Vad tror han? Att vi lever på medeltiden?

Per Hagwall sa...

Blogge, du kan glömma att se på TV alls, i linje med det exempel som satts av Scandic kan vem som helst känna sig kränkt å andra gruppers vägnar.
TV är kränkande för blinda. Bort tv.
Tavlor på rummen är kränkande för blinda. Bort tavlor.
Radio är kränkande för döva. Bort radio.
Minibaren kränkande för absolutister. Bort minibar.
Rumspriserna kränkande för fattiga. Bort priser.
Tvingas jobba gratis kränkande för personalen. Bort personal

Med kränkhetsen, som du gladeligen anammar, eftersom du tror att den tjänar dina syften, så kommer all mänsklig verksamhet att tvingas läggas ned.
Eller så kan man tolerera, och bli tolererad.
Trillar poletten ned nu Blogge?

Benzocaine sa...

Alla utom de ignoranta vet att det inte handlar om någon som känt sig kränkt, utan en person som tyckte att det var "tokigt" att bara EN livsåskådning låg framme på hotellrummen. Jag förstår att ni kristna känner er hotade av att behöva samexistera på samma villkor som andra livsåskådningar. Bolsjevikerna kände sig också hotade när deras privilegier försvann men idag är fler åsikter än de som uttrycks i Das Kapital tillåtna och i framtiden kommer även icke-kristna tankar vara tillåtna i Sverige.

Per Westberg sa...

Frågan återstår. Varför är Scandic handlingskraftiga när när det gäller en bibel som ligger i en byrålåda samtidigt som man försvarar porren med argument som att det är lagligt och det krävs ett aktivt val för att se den.

Men Scandic är bra på en punkt. De kör med rättvisemärkt kaffe och de serverar inga jätteräkor.

Anonym sa...

BeRKA:
"Men, om det skulle finnas en porrliberal organisation som delade ut Hustler gratis på hotelrummen, så skulle inte jag ha något emot det."

Jag vågar nog påstå att det hotell som tillhandahöll Huster på hotellrummen skulle bli utsatt för stora påtryckningar och tvingas sluta.

Saken är den att kristendomen tidigare haft ett privilegium i Europa som det nu är på väg att förlora. Den kristna läran är nu konkurrensutsatt och måste hävda sig på "idémarknaden" tillsammans med alla andra religioner och ideologier. Detta gillas naturligtvis inte av dem som känner en trygghet i privilegierna, men de får nog finna sig att det sekulära samhällets spelregler. En tröst är att sekularismen faktiskt öppnar nya möjligheter för mission och religiös debatt. Så länge något är norm och "självklart" riskerar idéerna att förlora sin mening.

Med detta sagt så måste jag hålla med om att den eventuella kränkningen i att hitta en bibel på hotellrummet måste ses som försumbar. Lite löjligt är det trots allt att göra en så stor sak av detta.

Anonym sa...

Var finns de kristna som "känner sig hotade" av att "samexistera" och "förlora sina privilegier" på hotellrummen? Jag känner inga!

Ni får gärna lägga in Koranen, Tanak, Bhagavadgita, Upanishaderna, Mormons Bok och tio skrifter till på mitt hotellrum. Ni får t o m gärna lägga in någon skrift från Humanisterna. Bara ni inte tar bort min Bibel!

Sätt sedan gärna upp en liten bokhylla och ha böckerna synligt, och komplettera med några novellsamlingar e dl, så kan alla hitta något som passar.

JAG stöder nämligen religionsfrihet och tolerans och samexisterar gärna. De s k Humanisterna, däremot, är inte ett dugg intresserade av religionsfrihet. Vad de vill ha är religionsförbud, och samexistera vill de inte göra med några andra än sig själva.

Per Westberg sa...

Anonym
Anonym ovan

Bra rutet.

Själv skrev jag i mitt första inlägg i denna debatt: Personligen tycker jag inte att det är så knepigt att man tar bort biblarna från hotellrummen. Tyvärr tror jag att biblarna inte spelar så stor roll även om jag tycker att Gideoniterna* är en fantastisk organisation.,

Anonym sa...

Det var ju säkert porren som dödat alla i Irak och inte en galen kristen despot...

Per Westberg sa...

Den galna kristna despoten är ledare i det land som producerar mest porr. Och i hans krigsmakt finns alla religioner.