2007-04-02

Bloggandets gränser prövas

Martin Garlöv på Brygubben uppmärksammar en artikel i Dagens Arbete med rubriken "Anställdas blogg skrämmer GM-ledning". Anställda på General Motors i Europa har lagt upp en blogg på engelska, tyska och franska med syfte att kunna publicera information och kommentarer om vad som händer i koncernen som står inför stora förändringar. Företagsledningen på GM har tagit reda på vilka anställda som står bakom bloggen och kallat dessa till förhör.

Jag är övertygad om att vi kommer att få se mer av fackligt arbete som bedrivs via bloggen men vi kommer också att se ingripanden från arbetsgivarnas sida. Detta gäller både i Sverige och utomlands. Yttrandefriheten bland privatanställda är inte så stor som man ibland kan förledas tro och nya medier kommer med naturlighet att behöva pröva gränserna. På samma sätt som det är viktigt att facklig opinionsbildning kan ske kan det finnas ett befogat intresse från företagsledningar att inte acceptera illojala påhopp som skadar företagets anseende. I just fallet med GM-arbetarnas blogg skulle det inte förvåna mig om företagsledningarna ifrågasätter rätten att använda GM:s varumärke på bloggen.

Det finns nog skäl för svenska arbetsgivare och fack att börja samtala om bloggandets möjligheter och gränser.

Vad är General Motors Workers Blog

Andra bloggar om: ,

1 kommentar:

CV sa...

Ja bloggen ger stora möjligheter, men det är inte alla som har tillgång till datorer och tid att sitta vid datorn. Det finns mycket att göra på den fronten.
RS
kulturbloggen.com