2006-11-05

Carl Bildt slutade blogga

Bildt verkar ha tröttnat på att blogga. Varför har han slutat?
Den 25 juli skrev jag en bloggartikel med rubriken "Bildt den uthållige". Artikeln handlade om hur Carl Bildt 1994 blev pionjär i Internetvärlden genom sitt veckobrev. Andra tog efter men Carl Bildt var en av få uthålliga och han gick småningom över till att skriva blogg med täta analyser kring internationell politik -Carl Bildts blogg.

Men så blev han utrikesminister och där upphörde Bildts nära kommunikation med omvärlden. Den 7 oktober skriver Bildts ett inlägg och därefter har det varit tyst i en månad. Den senaste, för det är väl inte den sista, artikeln har rubriken New Government in Sweden. I denna artikel skriver han:
So that's the way it is. And there is a very good team at the ministry with Gunilla Carlsson doing international development issues and Maria Borelius doing international trade. In addition, there is Cecilia Malmström as Minister for European Affairs located in the Prime Minister's Office.All together a rather strong team.
Det blir lite egendomligt att läsa om handelsminister Maria Borelius som ju inte tjänstgjorde i regeringen många dagar. Sannolikt var hon bara med på ett regeringssammanträde förutom presentationskonseljen med kungen.

Varför har Bildt slutat blogga?
Det naturligaste svaret på frågan om varför Bildt slutat blogga är givetvis att han inte har tid. Posten som utrikesminister är naturligtvis extremt krävande och han kanske ännu inte hunnit få förtroende för medarbetare som kan skriva blogg åt honom. Bildt har ju haft ett mycket personligt tilltal i sin blogg.

En annan förklaring är att Carl Bildt i sin nya position inte tycker att det är lämpligt att agera draghjälp åt Google genom att ha en gratisblogg på Blogger.

Med risk att hemfalla åt kremlologi* kanske man kan spekulera i om den höga diplomatin ännu inte är mogen för bloggande. Slutligen kanske regeringen inte vill ha ett bloggande statsråd om inte fler av ministrarna och statsministern gör detta.

Kremlologi= Innebar studiet av forna Sovjetunionens politiska ledning med inriktning på maktkampen mellan de främsta makthavarna. Sovjetunionen var ett extremt slutet samhälle och sovjetforskarna i väst hade få riktiga källor. Därför började man att tolka tecken av allehanda slag och därigenom läsa mellan raderna.

Wiki om kremlologi

Andra bloggar om: , ,

3 kommentarer:

CV sa...

Det vore ju illa om det är högsta ledningen som tycker det är opassande.
Min bild av Bildt är att han är rätt bestämd av sig. Om han inte har tid att blogga som utrikesminister är ju förståeligt, fast synd. Med den energin han har borde han hinna några rader då och då.
Jag gissar att han själv tycker det är olämpligt.
RS
kulturbloggen.com

Anonym sa...

Han borde i alla fall inte ha avslutat bloggen precis just där....

En så inaktuell blogg är värdelös - ta bort eller uppdatera!

Anonym sa...

http://borgisms.blogspot.com/