2006-11-13

Otursförföljda Folkpartiet


Det är synd om Leijonborg. Från sin taburett (vilket departement var det?) hörs inte särskilt mycket. Andra folkpartister är betydligt mer framgångsrika med att profilera partiet. Både Sabuni och forna Älvsborgs regementes Björklund lyckas ganska bra.

Alldeles före valet klantade en FPU:are till det och den handgångne partisekreteraren ljög inför TV-kamerorna å det grövsta. Händelsen som utspelade sig var givetvis den så kallade spionskandalen där några partiföreträdare hade det dålig omdömet att göra sig skyldiga till dataintrång i en måttligt intressant socialdemokratisk databas.

Förundersökningen fortgår och åtal väntas om ett par veckor. Men idag har folkpartiets egen utredare, advokaten Peter Danowski, avslöjat att han är klar med sin internrapport. Under några timmar har det varit hysch-hysch från partihögkvarteret. Man famlar säkert något eftersom den erfarne pressekreteraren Niki Westerberg avgick i spionskandalens kölvatten.

Men nu på kvällen har man ändå berättat lite. Enligt Aftonbladet frias Leijonborg i utredningen. Detta är kanske inte så konstigt. Danowski har gjort en objektiv utredning baserat på fakta. Vem visste vad och vad har var och en gjort.

Men slutpunkten i denna historia handlar om en politisk bedömning. Det är inte orimligt att tro att Leijonborgs politiska integritet fått sig en smäll. Partisekreteraren Johan Jakobsson förde honom bakom ljuset. Sådant får inte en partiledare råka ut för. Särskilt inte som den Jakobsson sedan ett par veckor är delgiven misstanke om brott.

Leijonborg kan mycket väl vara nästa minister som avgår. Men inte för att statsministern önskar det. Utan för att partiet vill se en annan partiledare.

Pressekreteraren Niki Westerberg saknas uppenbart på folkpartiexepeditionen. På min bild ser man folkpartiets blogg i skrivande stund. Nyheten som toppar är regeringens förslag (ett gammalt s-förslag) om införande av en buggningslagstiftning. Rubriken är "Äntligen kan buggningen komma på plats". Två dagar efter vänds fokus återigen mot folkpartiet. Buggning och dataintrång. Många blandar nog ihop de begreppen.

SvD
DN

Andra bloggar om: , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Tror knappt Leijonborg tog någon skada av det där. Med tanke på de konspirationsteorier som lika flitigt matades ut från fp:s kansli som beklaganden över det hela (och man KAN spåra IP-adressser även som privatpersoner, puckon), så tror jag inte FP:s tillbakagång berodde på skandalen.
Klassiska socialliberaler attraherades säkerligen mer av det nya mjuka M, än av den marknadsliberala politik som FP drivit under ett par år.