2006-11-29

Leijonborg i viktlöst tillstånd

Leijonborg måste avgå
Dags att gå Leijonborg är rubriken på Aftonbladets ledarsida. Och bakgrunden är givetvis att ledande folkpartister åtalas för ett politiskt dataintrång. Han har bagatelliserat det faktum att den egna partisekreteraren råljugit och tvingats avgå. Leijoborg skyller allt på en 24-åring. Men självklart måste han ta ansvar för att ha låtit sig vilseledas av en karismatisk och handlingskraftig partisekreterare. Och ansvaret utövas genom att ställa sin plats till förfogande. I detta fall är det uppenbart att det finns en förtroendekris i folkpartiet. Folkpartiet lär nämligen vara det parti där de egna medlemmarna har lägst förtroende för politiken. Se Göran Erikssons analys i SvD.

Partiledaren ansvarar för partisekreteraren
Med all rätt i världen måste alla folkpartister ställa sig frågan vilka politiska strategier och utspel som styrts av partisekreteraren och där partiledaren inte haft förmågan att ställa de kritiska frågorna. Man kan säga att partisekreterarens dominans och inflytande visar på att Leijonborg inte har haft den kraft och integritet som fordras av honom som politisk ledare.

Blekt statsråd
Gör man bokslut med Leijonborgs första tid som statsråd och utbildningsminister kan man konstatera att han varit marginaliserad. I stället har de andra folkpartistiska statsråden varit de som synts och vem bryr sig om att Lärarhögskolan i Stockholm skall organiseras under universitet.

Fuglesang, den andra svenska astronauten
Nästa vecka dyker dock Leijonborg upp i offentligheten när den svenske astronauten Christer Fuglesang skjuts upp med rymdfärjan Discovery från Kennedy Space Center i Florida. Men Fuglesang är inte förste svensk i viktlöst tillstånd. Leijonborg har svävat i viktlöst tillstånd sedan partisekreterare Jakobsson ljög så det stod härliga till i TV bredvid vännen Lars.


Andra bloggar om: , ,

2 kommentarer:

CV sa...

Håller helt med dig beträffande punkt 1.
Det är helt vansinnigt att Leijonborg inte visste något om dataintrånget. Det är ett skäl av flera att avgå.
Hade han känt till intrånget hade det varit ett annat skäl.
RS
kulturbloggen.com

Per Westberg sa...

Leijonborg har naturligtvis ett särskilt ansvar eftersom han varit den som sagt sig stå för moral på ett helt annnat sätt än andra partiledare. Då är givetvis toleransen för misstag mindre. Kanske var det just stämpeln av ett datintrångsparti som gjorde att chefsåklagare Sven Eric Alhem i Malmö inte fick tillräckligt med röster i sin personvalskampanj. Nu har väl i och för sig många liberaler i Skåne med stort rättspatos övergivit partiet i samband med förre riksdagsledamoten Siv Perssons tendenser till rättshaveri.

Synd. För ALhem har en del att tillföra politiken.