2006-11-23

Tony Guldbrandzén bloggande biskop

Bild från IKON
Bloggaren Karin Långström Vinge noterar att vi fått den första bloggande biskopen i Svenska kyrkan. Det är biskopen i Härnösand, Tony Guldbrandzén, som skriver på stiftets webbplats.
Jag delar Karins entusiasm och instämmer i hennes omdöme: Fräscht, modernt och ... jätteroligt! Biskop Tony har ett rakt, enkelt och okonstlat språk och ett personligt tilltal.

Bloggen saknar kommentarsfunktion och det är väl något som kräver ytterligare övervägningar innan just en biskop kan aktivera en sådan. En biskop är en person som sannolikt måste ha en godkännandefunktion vilket i sin tur kräver stor tillgänglighet för den bloggande biskopen eller att man har redaktörer som kan sköta detta. Ett alternativ är ju att med Karin Långström Vinge som förebild jobba med contributors. I framtiden får vi hoppas på att biskopen får en RSS-funktion. Vi som vill följa en bloggare behöver alla tekniska hjälpmedel för att skapa en bevakning av när uppdatering sker.

Det enda störande med den bloggande biskopen är rubriken "Biskop Tony´s anteckningar". Att skriva genitivform med apostrof är en anglifiering som vi kan vara utan. Biskop Tonys anteckningar fungerar alldeles utmärkt i svenskan.

Vad Svenska språknämnden tycket om apostrofer kan du läsa på denna länk. Hade biskopen hetat Andreas hade det varit okej att skriva "Biskop Andreas´ anteckningar". Detta för att skilja på biskop Andrea som ju har "Biskop Andreas anteckningar". Blev det rätt nu?

META:
Jag konstaterar den 25 november att man nu ändrat till "Biskop Tonys anteckningar". Som språkpolis kan jag nu sova tryggt. :-) Det finns även en kommentarsfunkton modell light genom att man nu också lagt in ett e-postformulär.

Biskop Tonys tankar

Andra bloggar om: , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tony boy är är stjärna! Är tacksam att han är en ledare i Svenska Kyrkan!

Anonym sa...

Jag delar din uppfattning "blomman".

Anonym sa...

En bra början.
Men ge grabben en riktig blogg som funkar. Då blir det på riktigt.