2006-11-05

Golf och ridning är folksporter

På riksdagens bord ligger just nu fyra motioner som syftar till att jämställa golf och ridsport med annan friskvård. Även utförsåkning kan komma att åka med på kuppen. Dessa motioner handlar om rätten för företag att göra avdrag för kostnader som anställda har vid frisksport. I praktiken innebär det även att de anställda slipper förmånsbeskattning. Dagens regler ser lite egendomliga ut med tanke på att 600 000 svenskar ägnar sig åt golf samtidigt som 500 000 rider.

Bloggaren Jinge är skeptisk
Bloggaren Jinge gillar inte de riksdagsmotioner som vill förändra reglerna om skattefri motion för friskvård. Jinge är något tendentiös i sin kritik mot "nya Moderaterna" när han skriver:


Allt de [läs nya Moderaterna] gjort är att försämra för vanligt folk och gjort livet lättare att leva för de redan besuttna. De har bokstavligt talat hällt ett koncentrat av växtnäring i deras plånböcker. Nu kommer steg två. Nu ska landets normalinkomsttagare plötsligen betala för de rikas älsklingshobby, moderatbandy.
Ridning och golf är bra för folkhälsan
Dagens regler särbehandlar golf och ridning genom lagstiftningens något kryptiska uttalande att "exklusiva sporter" utan fysisk ansträngning som kräver dyrbara anläggningar, redskap och kringutrustning inte ska omfattas av skattefriheten. En arbetsgivare som subventionerar ett gymkort, tennistiden eller simkortet kan göra avdrag för kostnaden. Samtidigt slipper den anställde betala skatt på förmånen. Alla blir glad och folkhälsan bättre.

Folksporter
Ridning och golf är idag aktiviteter som busschaufförer, börsmäklare och mentalskötare ägnar sig åt. Det är folksporter. När det gäller ridning är det en sport som många kvinnor ägnar sig åt. Vilket naturligtvis stärker jämställdheten. Ridning är även en idrott som kan utövas av funktionshindrade och som ger särkilda möjligheter för många som har t.ex. rörelsehinder.

Marginella kostnader för staten
Eftersom företagsskatten i Sverige är förhållandevis låg lär kostnaderna för staten bli marginella. Däremot är det ju många som har jobb inom hästsport och på golfbanor. De socilademokratiska regeringen uppmärksammade i våras hästsportens betydelse för sysselsättning och en levande landsbygd. Jag utgår från att även socialdemokraterna tycker att detta är lämpliga justeringar i skattelagstifningen. [Satsa på hästnäringen]. Kanske ville man inte göra denna ändrig förut eftersom man hade en finansminister som var golfare med lågt handicap.

När man tänker på förslagen måste man hålla i minnet att friskvårdsbidragen inte kommer att gå till golfklubbor och havre till hästen. I stället handlar det om banvgifter, liftkort, hyra av häst eller ridskolelektioner.

Kuriosa
De som jobbar på en ridskola och de som klipper gräsmattan på golfklubben är faktiskt med i (eller borde var med i) samma fack.

Vilket?

Jo Kommunal. Precis som brandmannen och undersköterskan.

Jinges bloggartikel
Riksdagsmotionerna
Skatteverket om friskvård
Ridning och funktionshinder

Aftonbladet

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: